Na prestížny zoznam Svetového dedičstva UNESCO sa dostalo iracké mesto Babylon

NETKY.SK • 6 Júl 2019, 07:59 • 2 min
Na prestížny zoznam Svetového dedičstva UNESCO sa dostalo iracké mesto Babylon

PARÍŽ - Zvyšky zaniknutého starovekého mezopotámskeho mesta Babylon v Iraku zaradili v piatok na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

slovakia

left justify in out

Irak loboval za to, aby sa táto 4000 rokov stará lokalita dostala na prestížny zoznam Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru, od roku 1983, informuje stanica BBC.

 

Babylon bol známy svojimi visutými záhradami, ktoré patrili k siedmim divom starovekého sveta. Lokalita však bola v uplynulých rokoch poškodená výstavbou letného paláca bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna a neskôr sa využívala ako základňa pre amerických vojakov.

 

Výbor OSN pre Svetové dedičstvo sa stretol v Azerbajdžane, kde rozhodol o najnovšom zápise niekoľkých lokalít na predmetný zoznam. Tie sú považované za významné pre celé ľudstvo z pohľadu kultúrneho alebo spoločenského vývoja a sú chránené medzinárodnými zmluvami.

 

Iracká delegácia zaradenie zvyškov mesta na listinu privítala a vníma to ako uznanie dôležitosti Babylonu a mezopotámskej civilizácie.

 

"Babylon ako sídlo niekoľkých po sebe nasledujúcich ríš, ktorým vládli panovníci ako Chammurapi a Nabuchodonozor, predstavuje vyjadrenie kreativity Novobabylonskej ríše na vrchole svojho rozkvetu. Spojitosť tohto mesta s jedným zo siedmich divov starovekého sveta - visutými záhradami - taktiež inšpirovalo umeleckú, ľudovú a náboženskú kultúru v celosvetovom meradle," uvádza UNESCO vo svojom vyhlásení.

 

Organizácia zároveň varovala, že táto lokalita je v "extrémne zraniteľnom stave" a potrebuje okamžitú pamiatkovú starostlivosť.

 

Ďalšie lokality, ktoré sa v piatok dostali na zoznam Svetového dedičstva UNESCO, sa nachádzajú v Burkine Faso, Brazílii, Francúzsku, Albánsku a na Islande.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies