Robert Fico: Afganistan je totálnou prehrou a stratou dôveryhodnosti USA

NETKY.SK • 16 August 2021, 09:12 • 2 min
Robert Fico: Afganistan je totálnou prehrou a stratou dôveryhodnosti USA

BRATISLAVA - Dianie v Afganistane je podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica príkladom totálneho zlyhania Organizácie Severoatlantickej zmluvy a Spojených štátov amerických.

slovakia

left justify in out

Podľa Fica získal Taliban celý Afganistan doslova v priebehu pár týždňov a pokladá to za obrovskú prehru a stratu dôveryhodnosti USA. Dodáva, že krajinu čaká buď občianska vojna, alebo tvrdý islamský diktát a poriadok Talibanu. „A Korčok môže nariekať koľko chce. Nič na tom nezmení.“

 

Súvisiaci článok: Taliban ovládol Afganistan, chystá sa vyhlásiť Islamský emirát

 

Militantné hnutie Taliban v nedeľu 15. augusta, po kolapse afganskej vlády a úteku prezidenta, preniklo do hlavného mesta Kábul. Ťažko ozbrojení bojovníci sa rozptýlili po meste a viacerí vstúpili aj do opusteného prezidentského paláca. Hovorca a vyjednávač Talibanu Suhajl Šahín povedal pre agentúru The Associated Press, že militanti plánujú v nadchádzajúcich dňoch rokovania zamerané na vytvorenie otvorenej, inkluzívnej islamskej vlády.

 

"Afganistan je príkladom totálneho zlyhania NATO a USA. Keby vojenské aktivity v Afganistane nemali pokrytie NATO, určite by som ako predseda vlády rozhodol o stiahnutí našich vojakov z tejto krajiny. Ako som to urobil v Iraku, kde nešlo o akciu NATO a ja som odmietal podporovať ropné dobrodružstvo USA a v roku 2007 som zabezpečil návrat našich vojakov domov," dodal Fico.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Bojovníci Talibanu obsadili predmestia Kábulu

 

"USA ukončili svoje vojenské pôsobenie v Afganistane, lebo nič nedosiahli. Americké zbrojovky zarobili miliardy na modernizácii afgánskej armády, ktorá dnes uteká a všetku výzbroj zanechá Talibanu." Predstava USA a západnej Európy, že v Iraku, Líbyi, či v Afganistane vybudujú liberálnu spoločnosť, je podľa Fica zvrátená a nezrealizovateľná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona