VIDEO: Tornáda zabili v USA vyše 80 ľudí

NETKY.SK • 12 December 2021, 08:46 • 2 min
VIDEO: Tornáda zabili v USA vyše 80 ľudí

WASHINGTON - Drsné počasie zasiahlo v noci z piatka na sobotu 5 amerických štátov. Spôsobilo tiež obrovské materiálne škody.

slovakia

left justify in out

Úrady zvýšili počet mŕtvych na najmenej 80, pričom najviac ich je v Kentucky. Uviedol to v sobotu napoludnie miestneho času na tlačovej konferencii kentucký guvernér Andy Beshear, informovali agentúry AP a AFP. Pôvodne hlásili z Kentucky 50 obetí na životoch. "Teraz som si istý, že toto číslo je vyššie ako 70. V skutočnosti môže byť nakoniec vyššie než 100," povedal Beshear. "Toto bude, som presvedčený, najsmrteľnejšie tornádo, aké sa kedy prehnalo cez Kentucky," dodal.

 

 

Beshear sa podľa agentúry DPA obrátil so žiadosťou o pomoc z federálnych zdrojov i na prezidenta Spojených štátov Joe Bidena. "Kentucky potrebuje federálnu pomoc, aby mohlo reagovať na túto udalosť," napísal guvernér v liste adresovanom šéfovi Bieleho domu, ktorý neskôr zverejnil i na Twitteri. Biden v príspevku na sociálnej sieti prisľúbil, že guvernérom zasiahnutých štátov poskytne pomoc, akú potrebujú. "Dnes ráno som dostal informácie o ničivých tornádach naprieč centrálnou časťou USA. Stratiť milovaného človeka v takejto búrke je nepredstaviteľnou tragédiou," uviedol.

 

Prečítajte si tiež: Desaťtisíce ľudí protestovali vo Viedni proti povinnému očkovaniu

 

Tornáda zasiahli v Kentucky 17 zo 120 okresov a obavy z obetí na životoch hlásia z 10 okresov. V meste Mayfield, kde evidujú masívne škody, zrovnali celé časti mesta. Popri zrútených budovách sa na uliciach povaľuje množstvo konárov zo stromov a tehál. Niekoľko obetí hlásili v Mayfielde po tom, čo sa prepadla strecha vo fabrike na sviečky, kde sa v tom čase nachádzalo okolo 110 zamestnancov.

 

img

 

V celom Kentucky, kde sa búrka prehnala pásom dlhým zhruba 320 kilometrov, vyhlásili núdzový stav. Búrka sa do Kentucky presunula zo severovýchodu USA z Arkansasu, kde takisto hlásia obete, rovnako ako aj v Missouri či Tennessee. Tornádo zničilo v arkansaskom meste Monette domov pre seniorov. V štáte Illinois spadla strecha skladu spoločnosti Amazon. Zomrelo tam najmenej 6 ľudí. "Identifikovali sme 45 pracovníkov, ktorým sa podarilo bezpečne uniknúť z budovy. Ďalšiu osobu sme museli prepraviť do nemocnice vrtuľníkom a zaznamenali sme 6 úmrtí," vyhlásil šéf miestnych hasičov James Whiteford na tlačovej konferencii.

 

Výpadky elektrického prúdu zaznamenali podľa serveru PowerOutage vo viac ako 200 000 domácnostiach v Kentucky a Tennessee.

 

Možno vás zaujme: V Arktíde, v súostroví Zeme Františka Jozefa, zmizol polostrov

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies