Slovensko chce prispieť k deeskalácii konfliktu na Blízkom východe, vyzýva na primeranosť pri použití sily

NETKY.SK • 21 Máj 2021, 06:27 • 2 min
Slovensko chce prispieť k deeskalácii konfliktu na Blízkom východe, vyzýva na primeranosť  pri použití sily

BRATISLAVA - Ivan Korčok dnes počas návštevy Izraela vyzval k zdržanlivosti a primeranosti pri používaní sily s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Korčok rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ministrom zahraničných vecí Izraela Gabrielom Aškenazim o súčasnej bezpečnostnej situácii v Izraeli a v pásme Gazy.

 

img

 

Využil rozhovory v Tel Avive na tlmočenie podpory práva Izraela na sebaobranu a zaručenie bezpečnosti jeho občanov.

„Moje stretnutie s ministrom zahraničných vecí považujem za dôležité práve v situácii, keď je Izrael vystavený intenzívnym útokom radikálneho hnutia Hamas a na oboch stranách sa zvyšujú počty nevinných obetí konfliktu. Práve v takýchto napätých a vyhrotených situáciách si uvedomujem dôležitosť diplomacie a vzájomnej komunikácie," povedal Korčok.

 

Taktiež pripomenul výzvu ministrov zahraničných vecí Európskej únie na deeskaláciu situácie a zdôraznil, že slovenská diplomacia chce prispieť k zastaveniu násilností, zabezpečeniu ochrany civilistov a umožneniu dodávok humanitárnej pomoci do najviac zasiahnutých oblastí.

 

Prečítajte si: Palestínsky prezident obvinil Izrael z vojnových zločinov

 

img


Korčok a izraelskí partneri hovorili o perspektívach mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý sa dlhodobo nachádza v patovej situácii. "Trvalý mier a udržateľné riešenie je možné dosiahnuť len na základe rokovaní vedúcich k dvojštátnemu usporiadaniu v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov a na základe medzinárodne odsúhlasených parametrov,“ povedal Korčok s tým, že kľúčovým je vysporiadanie sa nielen s militantným pôsobením Hamasu, ale aj urýchlené uskutočnenie volieb do orgánov palestínskej samosprávy, ktoré sa nekonali už 15 rokov.

Korčok má za cieľ získať komplexný pohľad na dianie, a tak požiadal o stretnutie v Ramalláhu s jeho palestínskym rezortným partnerom Rijádom al-Malkím.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies