AKTUALIZOVANÉ Slováci majú dôvod na radosť! Od pondelka si môžete zájsť do divadla, kina, fitka či kostola

NETKY.SK • 13 November 2020, 13:35 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Slováci majú dôvod na radosť! Od pondelka si môžete zájsť do divadla, kina, fitka či kostola

Bratislava – Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) ohlásil otváranie niektorých prevádzok. Ľudia si môžu už v pondelok zájsť na film do kina či na predstavenie do divadla. Tento návrh už potvrdila aj Pandemická komisia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 13. novembra 19:07

Premiér Igor Matovič v príspevku na sociálnej sieti Facebook informoval, že od pondelka sa na 50% kapacitu môžu otvoriť divadlá, kiná a kostoly. Tento návrh mu dokonca schválilo aj konzílium epidemiológov, virológov a verejných zdravotníkov. Potvrdila to aj Pandemická komisia, ktorá mala v súvislosti s uvoľňovaním opatrení posledné slovo. 

 

Matovič ohlásil postupné otváranie prevádzok

„Po zvážení všetkých za a proti, som takýto súhlas konzília získal a som tomu veľmi rád, lebo "nielen z chleba je človek živý",“ napísal Matovič. Premiér po rokovaní s Pandemickou komisiou tiež potvrdil, že od pondelka sa môžu otvoriť aj fitness centrá či plavární s maximálnou kapacitou do 6 osôb, teda 15 metrov štvorcových na jednu osobu. Takto si môžu ísť zacvičiť aj bežný ľudia a nie iba členovia športových klubov. 

 

Zelenú tiež dostal aj Slovenská druhá najvyššia futbalová a hokejová súťaž. 

 

 

V statuse tiež Matovič vyzval ministra hospodárstva Richarda Sulíka, že ak do nedele príde s vhodnou alternatívou ako znížiť 7-dňový kĺzavý medián pod 500, je ochotný mu prenechať vedenie boja proti pandémii nového koronavírusu

 

„Realisticky sa však obávam, že žiadny taký plán SaSka ani Sulík nemá a ani nebude mať, lebo ak zavrhol masívne testovanie, tak mu v talóne zostáva len lockdown a to je presný opak toho, čo ľuďom sľubuje,“ doplnil Matovič.

 

Súvisiaci článok: Matovič dal majiteľom zatvorených prevádzok ponuku. Ak by zabezpečili komunitné testovanie, môžu otvoriť

 

Komunitné testovanie "Sulíkovci" odmietli

Premiér v príspevku ďalej dodal, že keďže šéf liberálov označil komunitné testovanie za nezmysel, tým pádom tento návrh padá. Sulík bol pritom jeden z najväčších kritikov spomedzi koalície, ktorý sa ohradil proti prenášaniu zodpovednosti štátu na podnikateľov.

 

Štát by zaplatil náklady na antigénové testy, ochranné pomôcky a poskytol buď jedného príslušníka ozbrojených síl alebo policajta. Na pleciach majiteľov by zostalo zabezpečiť si zdravotnícky personál a dobrovoľníkov ochotných pomôcť.

 

Sulík dnes v relácii rádia Expres - Braňo Závodský naživo povedal, že strana SaS pripravuje svoj vlastný plán, ktorý predstaví v priebehu budúceho týždňa Igorovi Matovičovi s nádejou, že si ho osvojí.

 

img

 

Ak nie, Sulík ho plánuje určite zverejniť, aby verejnosť vedela, že strana nesúhlasí s návrhom komunitného testovania. Zdôraznil, že je dôležité rozlišovať medzi epidemiologickou situáciou od okresu k okresu.  

 

Predseda liberálov odmieta uplatňovať jednu sadu opatrení na celom Slovensku. Dodal, že s cieľom znížiť mobilitu obyvateľstva opakovane navrhuje apoň na istý čas zrušiť vlaky zadarmo

 

V tomto prípade ide už o druhú menšiu vládnu krízu, kedy to medzi premiérom a šéfom rezortu hospodárstva iskrí pre nezhody s postupným uvoľňovaním prísnych epidemiologických opatrení.

 

Podľa Remišovej sa takto fungovať nedá

Na náhle zmeny v boji proti pandémii reagovala aj vicepremiérka vlády Veronika Remišová (Za ľudí). Tá očakáva od koaličných partnerov, že sa budú držať toho, čo povedali pred týždňom alebo aspoň včera a nekonali nepredvídateľne a nemenili názory, ktoré nie sú prerokované.

 

Obáva sa, že takto sa dlho fungovať nedá. Nerozumie pritom tomu, prečo sa niektoré zariadenia môžu otvárať a iné nie. Prečo by mal na školách platiť maximálny limit 6 detí a v divadle či kine, 50% kapacity. Myslí si, že vzdelanie je pre krajinu mimoriadne dôležité, preto je nevyhnuté urobiť všetko, aby sa školy otvorili.

 

"Nielen pre kvalitné vzdelanie našich detí, ale aj pre ich zdravý vývoj a spoločenské kontakty. Zameškané vzdelanie a sociálne odlúčenie sa nedá doplatiť žiadnou kompenzáciou," povedala Remišová.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Igor Matovič sa vyjadril k dôležitým otázkam po rokovaní vlády

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies