Unorthodox: Skutočný príbeh Židovky, z ktorého mrazí

NETKY.SK • 6 Október 2021, 10:41 • 2 min
Unorthodox: Skutočný príbeh Židovky, z ktorého mrazí

Seriál je adaptáciou autobiografického románu z pera nemeckej spisovateľky Deborah Feldman z roku 2012.

slovakia

left justify in out

Unorthodox je nemecko-americký seriál, ktorý vznikol pod ochrannými krídlami Netflixu. Miniseriál spracúva skutočný príbeh mladej ženy, ktorá vyrástla v extrémne ortodoxnej židovskej komunite Williamsburg v New Yorku. Jej manželstvo bolo dohodnuté rodičmi, po prvýkrát sa osamote s manželom rozprávala až po svadobnom obrade. Prísne pravidlá komunity zakazujú spievať na verejnosti, nemôže hocikedy vyjsť z domu a keď má žena problém otehotnieť, je to téma, ktorú preberajú všetci – od rabína cez členov komunity až po svokru.

 

img


V hlavnej úlohe sa stretávame s devätnásťročnou Etsy (Shira Haas), ktorá bola celý život vychovávaná svojou babičkou a tetou. Ako klasickej chasidskej Židovke jej bolo v komunite od nepamäti odopierané právo na vzdelanie, možnosť navštevovania knižníc a v konečnom dôsledku nemala právo ani na vlastný názor. Pravdu má vždy muž a úlohou ženy je porodiť čo najviac detí, aby bola čo najskôr zaplnená strata na židovských životoch z obdobia nemeckého holokaustu.

img


Etsy nikdy predtým nemala možnosť spoznať svet mimo svoju komunitu, ale aj napriek tomu vedela, že do nej nepatrí. Nedokázala akceptovať pomyselnú zvieraciu kazajku okolo nej, ktorá bola od narodenia stále viac uťahovaná. Snažila sa splniť si svoju manželskú povinnosť a prijala, že túžba po dieťati je presne to, čo chce. Keď sa jej však podarí otehotnieť, veľmi rýchlo si uvedomí, že pre svoje ešte nenarodené dieťa takýto život nechce. Podarí sa jej utiecť do Berlína, kde sa jej darí nájsť si svoju novú životnú cestu.
 

img

Etsy aj vďaka svojej znovuobjavenej matke nachádza druhú šancu na život a žiada o nemecké občianstvo. Z utlačovanej a vystrašenej ženy, ktorá sa bojí pozrieť mužom do očí, sa postupne stáva statočná mladá žena, ktorá už viac nemá strach povedať svoj vlastný názor. Zisťuje, že Nemecko vôbec nie je také nebezpečné a protižidovské, ako jej bolo celé tie roky predostierané. Zoznamuje sa so skupinou zaujímavých a rôznorodých umelcov, ktorí jej otvárajú dvere k zábave, ale hlavne k vytúženému vzdelaniu.

 

img


Skutočný a mrazivý príbeh mladej Židovky vo vás zanechá hromadu skutočne silných emócií, ktoré vás donútia s hlavnou hrdinkou súcitiť aj dlho po tom, čo seriál dopozeráte. K súcitu sa pridáva aj náhľad do náboženskej komunity, ktorá je pre našu spoločnosť viac-menej neviditeľná a kto sa o ňu bližšie nezaujíma, tak vôbec nič netuší.

 

Ak by vás nakoniec zaujímal osud mladého židovského dievčaťa, určite vás pohltí pre úplne nepochopiteľne striktné pravidlá, zastarané názory alebo až absurdné náboženské myšlienky, ktoré majú viac spoločné s ľudskou chamtivosťou a strachom, než s vierou v Boha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies