Na nebezpečný vírus marburg zomrelo v Rovníkovej Guinei deväť ľudí

NETKY.SK • 14 Február 2023, 10:45 • 2 min
Na nebezpečný vírus marburg zomrelo  v Rovníkovej Guinei deväť ľudí

Malabo - Deväť ľudí zomrelo v Rovníkovej Guinei na vírusové ochorenie marburg, ktoré spôsobuje nebezpečnú krvácavú horúčku.

slovakia

left justify in out

V pondelok to oznámil tamojší minister zdravotníctva Mitoha Ondo'o Ayekaba. V provincii Kié-Ntem, kde sa vírus marburg vyskytol, minister vyhlásil karanténu. Vláda minulý týždeň informovala, že vyšetruje príčinu prípadov s podozrením na krvácavú horúčku vo vidieckom východnom regióne s hustými lesmi blízko hraníc s Gabonom a Kamerunom. Vtedy však vláda dodala, že iba u troch ľudí sa prejavili "ľahké príznaky". Minister zdravotníctva v pondelok uviedol, že v provincii Kié-Ntem a v susednom okrese Mongomo bol vyhlásený "stav zdravotnej pohotovosti" a po konzultáciách so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a OSN bol "aktivovaný plán lockdownu". Vírus margurg je veľmi nebezpečný patogén: spôsobuje vysokú horúčku a krvácanie, postihuje niekoľko telesných orgánov a oslabuje schopnosť tela fungovať samo. Marburg patrí do čeľade vírusov nazývaných filovírusy, kam patrí aj vírus ebola, ktorý počas niekoľkých predchádzajúcich výskytov spôsobil v Afrike spúšť. Vírus marburg prirodzene šíri druh netopiera kaloň plavý (alebo kaloň palmový), samotné kalone tento vírus neohrozuje. Môžu ho však preniesť na primáty vo svojej blízkosti vrátane ľudí. Následne môže nastať prenos z človeka na človeka, a to cez kontakt s krvou alebo s inými telesnými tekutinami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies