Vo východnej časti Ukrajiny sa opäť rozpútali boje

NETKY.SK • 18 Február 2020, 15:05 • 2 min
Vo východnej časti Ukrajiny sa opäť rozpútali boje

KYJEV - Počas dnešnej streľby, ktorá sa odohrala na východe Ukrajiny medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, zahynul jeden vojak a štyria utrpeli vážne zranenia. V tejto časti krajiny sa rozpútali najprudšie boje za posledné mesiace.

slovakia

left justify in out

Provokácia? 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v tejto súvislosti protivníka z "cynickej provokácie", podrývajúcej súčasné snahy o vyriešenie konfliktu v Donbase. Kyjev je podľa neho verný myšlienke mieru, bude však postupovať rozhodne, pokiaľ ide o "vzdorovanie akejkoľvek ozbrojenej agresii".

 

img

 

Paľba zo zakázaných zbraní 

Armáda uviedla, že spomínaná bilancia je výsledkom paľby zo zbraní, ktoré sú zakázané na základe dohody o prímerí. Spresnila, že separatisti zaútočili na pozície vládnych síl blízko dedín Novotoškivske a Krymske, ktoré sa však nachádzajú vnútri jednej z troch zón, odkiaľ mali obe strany na základe vlaňajšej dohody stiahnuť svoje jednotky.

 

Názory oboch strán 

Armáda tvrdí, že separatisti sa pokúsili vstúpiť na územie pod kontrolou Kyjeva, ale ukrajinskí vojaci ich postup zastavili. Separatistické orgány v Luhanskej oblasti zase pripísali rozpútanie bojov skupine ukrajinských vojakov, ktorí chceli preniknúť na územie ovládané separatistami, pričom sa dostali do mínového poľa.

 

 

Konflikt

Podľa separatistov prišli o život až dvaja ukrajinskí vojaci a traja utrpeli zranenia, na čo ukrajinské sily použili delostreleckú paľbu ako krytie pri evakuácii. Dodali, že paľba poškodila civilnú infraštruktúru v meste Holubivka (Kirovsk) a neďalekej dedine Doneckyj. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov informoval, že v dôsledku utorkových bojov utrpeli straty obe strany a Moskva "nepozná podrobnosti o tom, čo túto zrážku vyvolalo".

 

img

 

Nepokoje od 2014

Konflikt na východnej Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe Ukrajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies