Na hrade Čabraď sa začala sezóna, jeho históriu približuje aj nová publikácia

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 19:30 • 2 min
Na hrade Čabraď sa začala sezóna, jeho históriu približuje aj nová publikácia

ČABRAĎ - Čistením podhradia a toku riečky Litavica od odpadkov sa začiatkom apríla začala nová sezóna na hrade Čabraď v okrese Krupina. V sobotu (22. 4.) sa na hrade uskutoční jarná brigáda s trampami, keď prídu na rad kosenie areálu a podhradia, murovanie i množstvo inej práce.

slovakia

left justify in out

Uviedol to Albert Loydl, predseda združenia Rondel, ktoré hrad obnovuje. Združenie má zatiaľ v pláne archeologický výskum v objekte 3. brány, ktorý by sa mal uskutočniť v polovici júla. Ostatné akcie počas sezóny budú závisieť od vývoja situácie a množstva dobrovoľných záujemcov.

 

Združenie vydalo začiatkom roka zborník o hrade. Na 96 plnofarebných stranách sú zhrnuté najnovšie poznania o histórii hradu, výsledky archeologického výskumu, vyhodnotenie materiálnej kultúry, zhrnutá história záchrany hradu, zaujímavosti Krupinskej planiny, ochrana prírody či poznatky z obliehacieho tábora nad hradom.

 

img

 

Hrad Čabraď vznikol približne v polovici 13. storočia. V roku 1276 bol jeho majiteľom comes Derš z rodu Huntovcov. Hrad chránil v minulosti prístup k banským mestám a preto oň často bojovali rôzne vojská. Na začiatku 14. storočia ho dobyl Matúš Čák a v polovici 15. storočia ho obsadilo vojsko Jána Jiskru. Od roku 1622 bol majetkom Petra Koháryho. V majetku rodu zostal až do svojho zániku v roku 1812, keď ho posledný mužský potomok Koháryovcov dal podpáliť. Hrad odvtedy pustol. Zaujímavosťou je, že zrúcanina sa nachádza na území štátnej prírodnej rezervácie na ochranu plazov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies