Verejnosť môže byť pokojná. Výbuch španielskej sopky zatiaľ neovplyvnil kvalitu ovzdušia na Slovensku

NETKY.SK • 20 Október 2021, 19:22 • 2 min
Verejnosť môže byť pokojná. Výbuch španielskej sopky zatiaľ neovplyvnil kvalitu ovzdušia na Slovensku

BRATISLAVA - SHMÚ verejnosť upokojuje, že zvýšenú koncentráciu oxidu siričitého v ovzduší nenameralo.

slovakia

left justify in out

Výbuch sopky Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma zatiaľ neovplyvnil kvalitu ovzdušia na Slovensku. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Mrak oxidu siričitého z erupcie sopky by sa podľa portálu windy.com už mal nachádzať nad územím Slovenska.

 

Koncentrácia oxidu siričitého je na celom Slovensku zatiaľ veľmi dobrá. Zvýšené koncentrácie meteorológovia nepredpokladajú. "Oblak sa bude nachádzať v hornej vrstve troposféry, preto by nemal ovplyvniť koncentrácie oxidu siričitého v nižších vrstvách nad povrchom zeme," vysvetlil SHMÚ.

 

 

Aj keď je oxid siričitý v atmosfére vysoko, môžu vznikať kyslé dažde. Vo vzduchu môže reagovať s vodnou parou a viesť tak k vzniku kyseliny sírovej. Tá sa potom môže stať súčasťou dažďových kvapiek, ktoré pri zrážkach padajú k zemskému povrchu a vzniká kyslý dážď. SHMÚ pri prechode mraku nad Slovenskom nepredpovedá dážď, a preto nepredpokladá, že by mohli na naše územie spadnúť kyslé zrážky.

 

Prečítajte si tiež: Ostrov La Palma sa zahalil do hustého čierneho dymu! Úrady nariadili lockdown

 

 

V prípade zhoršenia situácie kvality ovzdušia budú ľudia informovaní, deklaruje SHMÚ. V takomto prípade vydá výstrahu pred smogovou situáciou

 

Sopka La Cumbre Vieja sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma. K erupcii na nej došlo 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly steká k pobrežiu a následne začala vtekať aj do vôd Atlantického oceánu.

 

img

 

Od erupcie sa na vulkáne vytvorilo viacero trhlín. Pred týždňom sa zrútila ďalšia časť kráteru sopky, čo spôsobilo vznik novej lávovej rieky tečúcej smerom k moru. V sobotu (16. októbra) museli pre oblak sopečného popola v ovzduší zrušiť väčšinu letov z miestneho letiska.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na ostrove La Palma evakuovali ďalšie stovky ľudí. K ich obydliam sa nebezpečne priblížila láva




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona