AKTUALIZOVANÉ: Ak ústavný súd rozhodne v prospech referenda, prezidentka urobí všetko tak, aby sa referendum konalo už v septembri

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 16:02 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Ak ústavný súd rozhodne v prospech referenda, prezidentka  urobí všetko tak, aby sa referendum konalo už v septembri

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes vyhlásila, že sa už zajtra obráti na Ústavný súd s otázkou ústavnosti referenda.

slovakia

left justify in out

  • ​Aktualizované 12. mája 18:51

"Keďže zákon vyžaduje 300-tisíc hlasov, petícia spĺňa podmienky," povedala prezidentka. Rozhodla sa obrátiť na Ústavný súd s otázkou, či predmet navrhovaného referenda je v súlade s ústavou.

 

Prezidentka nechce naťahovať čas

Urobí tak hneď zajtra. Ak súd rozhodne v prospech referenda, prezidentka urobí všetko preto, aby sa referendum konalo už v septembri. Takýmto spôsobom chce vyriešiť všetky sporné otázky ešte pred vyhlásením referenda. 

 

Považuje za nevyhnutné vyriešiť všetko vopred. "Vnímam polemiku ohľadom ústavnosti referenda," povedala Čaputová. "Mám v úcte petičné právo," dodala. O svojom kroku vopred informovala aj predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) 

 

Prezidentka dodala, že tak, ako nenaťahovala overovanie platnosti podpisov, bude konať aj naďalej. Bezodkladne sa už vo štvrtok 13. mája obráti na Ústavný súd SR.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár očakáva, že prezidentka dnes vyhlási referendum o predčasných voľbách

 

Referendum by sa konalo už v septembi

Doručením podania začne plynúť lehota v dĺžke 60 dní. „Dopredu deklarujem, že v prípade kladného stanoviska Ústavného súdu neplánujem využiť celú zostávajúcu časť lehoty, ktorú podľa ústavy mám a referendum vyhlásim tak, aby sa mohlo konať ešte v septembri,“ dodala hlava štátu. 

Hlava štátu uviedla, že úlohou prezidentky je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a nebudú ho sprevádzať pochybnosti. Zároveä
 nemohol byť spochybnený jeho priebeh a ani výsledok.

 


Petičný výbor odovzdal petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách v podateľni Prezidentského paláca 3. mája. Tá obsahuje vyše 600-tisíc podpisov. Podľa zástupcov petičného výboru ide o najrýchlejšie vyzbieranú občiansku petíciu v histórii Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies