V rámci diplomovky vznikli originálne drevené hodiny

NETKY.SK • 15 August 2023, 12:35 • 2 min
V rámci diplomovky vznikli originálne drevené hodiny

Zvolen-Inžinierka Silvia Kopčanová je autorkou zaujímavého diela

slovakia

left justify in out

Námetom študentských záverečných prác bývajú občas aj nevšedné diela. Obzvlášť študenti, ktoré svoje vzdelávanie získavajú na školách s technickým zameraním, majú fantáziu rozvinutú naplno. To môžu následne uplatniť pri bakalárskych či diplomových prácach. Tak, ako to urobila dnes už inžinierka Silvia Kopčanová, ktorá je autorkou originálneho diela.

Ojedinelé drevené hodiny vznikli nedávno na Technickej univerzite vo Zvolene (TUZVO) ako zadanie diplomovej práce. Autorkou bola študentka študijného programu výrobná technika na Fakulte techniky TUZVO, dnes už inžinierka Silvia Kopčanová a jej vedúcou Mária Vargovská z tej istej fakulty. Ako pre TASR uviedol hovorca TUZVO Ján Lichý, hodiny vznikli v univerzitných vývojových dielňach a laboratóriách. Vyhotovené boli z preglejky a s pomocou laserového zariadenia boli zhotovené jednotlivé mechanizmy hodín. "Ich špecifický hodinový mechanizmus je dnes už chránený ako predmet úžitkového vzoru podaného na Úrade priemyselného vlastníctva SR," pripomenul Ján Lichý.

Ako ďalej Ján Lichý informoval, pri návrhu každého hodinového mechanizmu je veľmi dôležitý tvar a presnosť výroby. "O to viac v prípade drevených hodín, kde je pri pohybe celej hodinovej sústavy potrebné prekonať veľké trecie sily vznikajúce práve pri drevených výrobkoch. Práve riešenie tohto technického problému bolo predmetom spomenutej diplomovej práce," priblížil.

Pohyb samotného hodinového mechanizmu je zabezpečovaný prostredníctvom kyvadla, ktoré premieňa kývavý pohyb na pohyb krútiaci, pričom kinetická energia pre chod hodín je dodávaná zo závažia, na ktoré pôsobí gravitačná sila. Takéto riešenie prináša nový variant konštrukčného riešenia krokového mechanizmu hodín zabezpečujúceho fungovanie nástenných drevených hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies