Observatórium na Skalnatom plese má novú strechu

NETKY.SK • 9 November 2022, 19:00 • 2 min
Observatórium na Skalnatom plese má novú strechu

VYSOKÉ TATRY - Observatórium Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách má novú strechu. Budova postavená v roku 1943, ktorá sídli v nadmorskej výške 1786 metrov, je národnou kultúrnou pamiatkou. Aj z tohto dôvodu podľa riaditeľa astronomického ústavu Petra Gömöryho na priebeh prác dohliadali pamiatkari.

slovakia

left justify in out

"Projekt opravy sme realizovali v súlade s pravidlami, ktoré stanovili vo vyjadrení k stavebnému povoleniu," uviedol riaditeľ. Hlavnú strechu, strešnú krytinu pozorovateľne a prístavby rekonštruovali od júna 2022. Opravili sa tiež aj bleskozvody, plechový obklad na fasáde a zábradlie okolo strechy. Prvá fáza náročného procesu opráv sa začala už v roku 2021, keď sa vymenilo drevené debnenie a plechová krytina na kupolách. Celková hodnota investície presiahla pol milióna eur a bola financovaná zo štátneho rozpočtu. Rozsiahla rekonštrukcia hlavnej strechy observatória odhalila v niektorých miestach dezolátny stav dreveného debnenia spôsobený vlhkosťou. Najvýraznejšie sa to prejavilo na severnej strane, ktorá v minulosti zatekala. "Debnenie pod krytinou bolo v tejto časti degradované do takej miery, že stavbári nemohli odstrániť ani jeden celistvý kus drevených prvkov. Väčšinu pôvodného dreva museli naložiť do vakov lopatami. Následne zistili, že značne zdegradovala aj vrstva tepelnoizolačných tvárnic, ktorú museli odstrániť," vysvetľuje pracovník AsÚ SAV Vladimír Dubjel, ktorý počas opráv pôsobil ako stavebný dozor.

 

img

 

Demontáž pôvodnej krytiny severnej časti strechy taktiež odhalila, že degradovaná drevená konštrukcia nebola pôvodná, k jej výmene v minulosti došlo minimálne raz. Južná strana strechy na tom bola lepšie, pôvodné 80-ročné krovy sa zachovali v relatívne dobrom stave. Oprava strechy observatória má podľa Gömöryho kľúčový vplyv na získavanie nových kvalitných astrofyzikálnych pozorovaní na európskej úrovni. Bez jej realizácie by boli vedecké prístroje umiestnené v observatóriu v priamom ohrození a samotný výskum by bol do značnej miery obmedzený. Vedci plánujú obnoviť svoje pozorovania ihneď po skolaudovaní stavby, pravdepodobne do konca roka. V observatóriu sú umiestnené dva ďalekohľady. V malej kupole sa nachádza 61-centimetrový automatický ďalekohľad typu Newton na fotometrické pozorovanie planétok a komét. Plnoautomatický 1,3-metrový ďalekohľad vo veľkej kupole je určený na pozorovanie objektov Slnečnej sústavy, stelárnych objektov či exoplanét. Okrem toho sa v budove nachádzajú viaceré vedecké prístroje a meteorologická stanica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies