Na hornej Nitre už hubári zbierajú prvé jarné huby smrčkovce české

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 13:44 • 2 min
Na hornej Nitre už hubári zbierajú prvé jarné huby smrčkovce české

PRIEVIDZA/MALINOVÁ – Na hornej Nitre hubári už zbierajú prvé jarné huby. Sú to predovšetkým smrčkovce české. Pol košíka húb dnes priniesol domov aj skúsený hubár Jozef Vaš z podhorskej dediny Malinová v okrese Prievidza.

slovakia

left justify in out

Na smrčkovce chodí každý rok, vždy koncom marca alebo začiatkom apríla. Rastú prakticky vždy na tých istých miestach, pri potokoch, pod jelšami, vŕbami, osikami a trnkovými kríkmi.

 

 „Pomerne ťažko sa hľadajú, pretože sa v napadanom starom lístí strácajú, niekedy musím lístie rozhrabať, aby som ich objavil. Niekoľko plodníc smrčkovcov som našiel už v polovici marca. Klobúčiky však boli ešte pomerne malé, sotva dva-tri centimetre. Nezobral som ich, ale radšej nechal trochu podrásť. 

 

Vyplatilo sa. Teraz už mali niektoré plodnice aj desať centimetrov,“ pochválil sa. „Z prvých smrčkovcov každoročne varím omáčku so smotanou a zvyšok usuším. Hlúbiky zvyčajne potom pomeliem na prášok, suším iba klobúky. Tie, keď sa namočia do vody, napučia do pôvodného objemu,“ prezradil svoje kulinárske zámery.

 

„Smrčkovce české patria medzi najlahodnejšie jarné huby. Svojím rebrovitým klobúkom sa podobajú o niečo väčším a statnejším, ale rovnako chutným smrčkom jedlým, vysokým, hrubohlúbikovým, pražským či sivohnedým, ktoré však zvyčajne rastú o niečo neskoršie. Vyskytujú sa tiež pozdĺž potokov, ale aj vo svetlých listnatých hájoch,“ vysvetlil znalec húb a amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze.

 

Dodal, že smrčkovce sa od smrčkov odlišujú iba spôsobom prirastenia belavého hlúbika až úplne pri vrchole klobúka. Kým smrčky sú väčšinou duté a klobúk je akoby pokračovaním hlúbika.

 

„Jednotlivé druhy sa však dajú určiť často iba pod mikroskopom. Avšak smrčky aj smrčkovce sú vhodné na akúkoľvek kuchynskú úpravu a výborne sa dajú aj sušiť,“ dodal Hložanský.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies