Streľba v nórskej mešite mohla mať podľa polície aj teroristický motív

NETKY.SK • 12 August 2019, 11:37 • 2 min
Streľba v nórskej mešite mohla mať podľa polície aj teroristický motív

OSLO - Nórsky občan, ktorý je podozrivý zo spustenia streľby v mešite neďaleko Osla a zabitia nevlastnej sestry odmieta akékoľvek obvinenia. V dnešných hodinách sa s týmito slovami vyjadril jeho právnik.

slovakia

left justify in out

Ide o 21-ročného Philipa Manshausa, ktorý je podozrivý z prečinu usmrtenia svojej 17-ročnej nevlastnej sestry a pokusu o vraždu v islamskom centre al-Noor v meste Baerum, ktorá sa odohrala počas sobotňajších hodín. Okrem iného má mladý Nór na svedomí zrejme aj pokus o teroristický čin, nad týmto motívom však polícia zatiaľ len uvažuje. 

 

 

Už dnes o 13 hodine čaká obvineného pojednávanie pred súdom. Polícia požiadala, aby sa tak stalo bez prítomnosti médií. Podozrivý vtrhol do mešity vyzbrojený najmenej dvoma zbraňami a spustil streľbu. Následne ho premohol 65-ročný muž Muhamed Rafiq, ktorý utrpel ľahšie zranenia. Niekoľko hodín po útoku bolo nájdené v Baerume telo mladej ženy a polícia vo včerajších hodinách potvrdila, že išlo o jeho nevlastnú sestru. Útočníkom by mal byť podľa miestnych médií muž čínskeho pôvodu.

 

img

 

Na základe predbežného vyšetrovania možno podľa polície skonštatovať, že podozrivý má "krajne pravicové" a "protiimigračné" názory. Mladý muž je okrem iného sympatizantom nórskeho nacistického kolaboranta Vidkuna Quislinga (1887-1945).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nasjonal Samling: The rise to power part 1/2 _ On the 9th of April 1940 the Germans invaded Norway, and Vidkun Quisling was quick to grab the opportunity to take a state coup. Later that evening both Norwegian citizens and the Germans was surprised to hear Quisling through radio (as you can see on the picture) declaring himself as prime minister of the new government. _ But this government didn't last for long. Thought Hitler was partially positive to Quisling, the Germans decided to replace them with a temporary government (the administration council) after a week. _ #ns #nasjonalsamling #vidkunquisling #quisling #nsdap #nazi #fascism #nationalsocialism #1933 #ww2 #wwii #worldwartwo #secondworldwar #worldwar2 #norway #norwegian #party #politicalparty

Príspevok, ktorý zdieľa Norwegian WW2 History 🇳🇴 (@festungnorwegen),

 

Podozrivý pred útokom údajne zverejnil na internete príspevok pochvalne sa vyjadrujúci o masovej streľbe, pri ktorej v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch zomrelo v marci 51 ľudí. Polícia v Osle pred začatím moslimského sviatku Íd al-adhá, posilnila svoju prítomnosť v iných mešitách a jej príslušníci sú aj ozbrojení.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies