Na druhom ročníku Letnej klimatickej akadémie sa zúčastní 25 mladých ľudí

NETKY.SK • 21 August 2023, 17:00 • 2 min
Na druhom ročníku Letnej klimatickej akadémie sa zúčastní 25 mladých ľudí

BRATISLAVA - Na druhom ročníku Letnej klimatickej akadémie sa zúčastní 25 mladých ľudí. Čaká ich niekoľko prednášok napríklad na tému zelenej transformácie, kritického myslenia či greenwashingu.

slovakia

left justify in out

Klimatickú akadémiu v pondelok v Prezidentskom paláci otvorila prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu si váži záujem mladých o tému klimatických zmien a aj ich odhodlanie zasvätiť tejto téme svoje štúdium. "Všetky fakty, merania a čísla naznačujú, že všetky informácie, ktoré sme o klimatickej zmene doposiaľ počúvali, prichádzajú akosi skôr. Ako keby sme tu budúcnosť, o ktorej vedci hovoria, žili trošku skôr, ako sa predpokladalo," poukázala.

 

Čaputová skonštatovala, že boj s klimatickou zmenou a jej dôsledkami je často sprevádzaný nevedomosťou, predsudkami alebo manipuláciou. Apeluje preto na znalosť faktov, rešpekt k vedeckému poznaniu aj racionálny úsudok. "Táto téma sa v súčasnosti stáva obeťou manipulácií, ale aj obeťou znižovania dôvery v štátne autority a inštitúcie. Pričom dôvera je tak veľmi dôležitá pri manažovaní akejkoľvek krízy, vrátane tej klimatickej," podotkla. Zelená ekonomika sa podľa prezidentky stáva legitímnou témou viacerých podnikateľov, pretože to má perspektívu a je to oblasť, v ktorej sa môžu realizovať a kde môžu investovať. 

Účastníci si budú môcť vypočuť Juraja Zamkovského zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry na tému Spravodlivá zelená transformácia. Taktiež Kristínu Mojzesovú z Inštitútu environmentálnej politiky, ktorá im porozpráva o Slovensku na ceste k uhlíkovej neutralite. Rozoberať budú aj energetickú bezpečnosť v časoch Európskej zelenej dohody, či ako hovoriť o klimatickej zmene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: VysokeSkoly.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies