Írsko má najmladšieho premiéra v histórii. Harris získal podporu parlamentu

NETKY.SK • 9 Apríl 2024, 20:00 • 2 min
Írsko má najmladšieho premiéra v histórii. Harris získal podporu parlamentu

DUBLIN - Tridsaťsedemročný Simon Harris sa stal doteraz najmladším írskym premiérom. Jeho nástup do funkcie podporil v utorok (9. 4.) írsky parlament, píše denník The Irish Times. Harrisa v marci zvolili za predsedu vládnej strany Fine Gael po tom, ako na obe funkcie prekvapivo rezignoval doterajší šéf kabinetu Leo Varadkar.

slovakia

left justify in out

Ministrom írskej vlády bol Harris od roku 2016, do roku 2020 mal na starosť zdravotníctvo, kde bol jedným z hlavných iniciátorov referenda o zrušení ôsmeho dodatku ústavy, ktorý blokoval možnosť potratov. Potom ho vymenovali za ministra vyššieho vzdelávania, vedy a inovácií. Harris bol po Varadkarovej rezignácii jediným kandidátom na šéfa Fine Gael.

Harris označil svoje zvolenie do čela strany za „svoju životnú česť“ a vyhlásil, že mieni „naštartovať“ vládny program. Bude mať však ani nie rok na to, aby Fine Gael zachránil pred porážkou v parlamentných voľbách, ktoré sa majú uskutočniť najneskôr v marci 2025.

Prieskumy verejnej mienky v posledných troch rokoch označovali za favorita budúcej vlády ľavicovú stranu Sinn Féin, ktorá podporuje zjednotenie so Severným Írskom.

„Zaväzujem sa, že urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som naplnil dôveru, ktorú ste mi dnes dali. Chcem do verejného života priniesť nové myšlienky, novú energiu a novú empatiu,“ povedal Harris po zvolení.

Chce vraj vytvoriť rovnosť príležitostí a podporovať tých, ktorí štát potrebujú najviac. „(Chcem) chrániť náš ťažko vydobytý hospodársky úspech. Využiť jeho výhody na dosiahnutie hmatateľných výsledkov pre spoločnosť,“ poznamenal nový šéf írskej vlády.

Zdedí problémy predchodcu

Harris sa bude potýkať s rovnakými problémami ako jeho predchodca, predovšetkým s vážnym nedostatkom dostupného bývania a so znepokojením z rekordného počtu žiadateľov o azyl. Tie viedli ku stagnácii Fine Gael za Varadkarovej vlády. Zdedí tiež koaličnú dohodu, ktorá ponecháva len malý priestor pre nové významné politické iniciatívy.

Krátko pred zvolením Harrisa írskym premiérom Varadkar vyhlásil, že pre jeho stranu sa začína nová éra. Svoju politickú kariéru označil za najviac napĺňajúce obdobie svojho života. „Dnešok však znamená začiatok novej éry pre moju stranu, nové kapitoly v mojom živote a nové etapy tohto úradu,“ dodal a pochválil svojho nástupcu. „Sme malá loď na obrovskom rozbúrenom oceáne a potrebujeme na palube dobrých ľudí,“ povedal Varadkar.

Varadkar oznámil rezignáciu v marci po dvojitom referende, v ktorom Íri hlasovali o vypustení formulácií o ženách v domácnosti a rodine tvorenej výlučne zosobášenými pármi.

Odmietavý postoj väčšiny katolíckej spoločnosti hodnotili írske médiá ako veľkú porážku pre Varadkarovu vládu. Varadkar potom vyhlásil, že vo funkcii skončí z „osobných a politických dôvodov“. Dodal, že sa už nepovažuje za najvhodnejšiu osobu pre túto prácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK, Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies