Koronavírus má v Európe udržať pod kontrolou únijná stratégia, týka sa aj Slovenska

NETKY.SK • 24 Júl 2020, 15:23 • 2 min
Koronavírus má v Európe udržať pod kontrolou únijná stratégia, týka sa aj Slovenska

Európska komisia pripravila pre prípadnú ďalšiu vlnu ochorení Covid-19 stratégiu, ktorá má koordinovať opatrenia v rámci celej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Opatrenia by podľa návrhu mali byť zavedené do septembra, aby sa minimalizovali vplyvy súbehu so sezónnou chrípkovou epidémiou, kedy by mohlo ľahko dôjsť k zahlteniu zdravotníckych systémov.

 

Včasné odhalenie potenciálne infekčného jedinca

Za jeden zo základných predpokladov, aby mohli európske štáty čeliť ďalšej vlne epidémie, je podľa návrhu zabezpečenie dostatočného množstva testovacích kapacít.

 

"Bez zodpovedajúceho testovania nie je možné včas odhaliť potenciálne infekčného jedinca ani zviditeľniť miery nákazy a prenos v rámci komunít. Testovanie je predpokladom pre náležité vysledovania kontaktov," konštatuje dokument s tým, že je potrebné, aby bolo možné rýchlo rozšíriť testovanie na mierne symptomatických pacientov a osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívnymi prípadmi.

 

Pre zdravotníkov aj ošetrovateľa a ostatný personál v oblasti dlhodobej starostlivosti sa zabezpečí primerané testovanie, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu v týchto prostrediach.

 

"Okrem toho je v prípade rozšírenia nákazy v prostredí, ako sú bitúnky, bane alebo niektoré klimatizované objekty, nutné okamžite prijať opatrenia na kontrolu ohnísk, aby sa zabezpečilo, že tieto ohniská zostanú lokalizované. Osobitnú pozornosť si vyžadujú aj komunity migrujúcich alebo sezónnych pracovníkov," pripomína Európska komisia, ktorá tiež nabáda štáty, aby sa pokúsili zvýšiť zaočkovanosť populácie proti chrípke.

 

Zavedie rezort vnútra opäť povinnú karanténu?

 

Každá krajina by mala mať potrebné vybavenie
Stratégia tiež pripomína, že na začiatku epidémie sa krajiny stretávali s nedostatkom testovacieho vybavenia aj ochranných pomôcok.

 

Jednotlivé štáty by preto mali vypracovať prehľad svojich potrieb, zásob a výrobných kapacít zdravotníckeho a laboratórneho vybavenia aj liekov. Krajiny by mali mať tiež prehľad o tom, aké výrobné kapacity sú schopné sa flexibilne premeniť na zabezpečenie produkcie vyššie uvedených komodít.

 

Vedľa testovania zmieňuje stratégia aj prínos elektronických aplikácií pre vysledovanie kontaktov nakazených a varovanie občanov.

 

"Jedenásť ďalších krajín má v úmysle zaviesť aplikácie v blízkej budúcnosti," pripomína dokument.

 

Dôležitým kritériom pre zvládnutie ďalšej prípadnej vlny epidémie je nezahlcenie zdravotníckeho systému, zistenie dostupnosti pohotovostných služieb a zároveň zabezpečiť, aby nedošlo k zanedbaniu neakútnej zdravotnej starostlivosti.

 

"Treba tiež zabezpečiť, aby v situáciách kritický nedostatok bolo triedenie pacientov, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť, vykonávané na základe zásad, ktoré sú striktne založené na lekárskych kritériách," zdôrazňuje dokument, ktorý sa v ďalších bodoch venuje aj nefarmaceutickým opatreniam, ktoré jednotlivé štáty zavádzali, ako bolo obmedzenie pohybu, obmedzenie fyzického kontaktu, nosenie rúšok vo verejných priestoroch či hraničné kontroly.

 

"Tieto opatrenia boli často potrebné na to, aby sa spomalilo šírenie vírusu a zachránili desiatky tisíc životov," pripomenula Komisia a odporučila, aby sa krajiny do budúcna týmto rozsiahlym obmedzujúcim opatreniam podľa možnosti vyhli.

 

img

 

"Akékoľvek opatrenia, ktoré vyžadujú obmedzenie pohybu osôb alebo tovaru v rámci EÚ, by mala byť použitá len v situáciách, kedy je to nevyhnutne potrebné," uvádza stratégia s tým, že dočasné kontroly na hraniciach môžu byť vykonávané "len za výnimočných okolností" a mali by trvať iba po dobu, kedy tieto okolnosti trvajú.

 

Ak by niektorá krajina k takémuto opatrenia pristúpila, malo by sa tak stať po konzultácii s ostatnými štátmi, pričom by mal byť vždy zachovaný voľný pohyb tovaru, pracovníkov vykonávajúcich kritické povolania a nepostrádateľných pracovníkov v doprave.

 

Jednotlivé krajiny majú tiež zdieľať informácie v rámci databáz, aby bolo možné modelovať a posudzovať riziká šírenia vírusu.

 

"Regionálne ohniská po celej EÚ a rastúci počet nových prípadov za deň vo svete jasne ukazujú, že pandémia skončí až vtedy, ak bude pod kontrolou všade," konštatovala Komisia.

 

Celkovo sa z ochorenia COVID-19 na Slovensku vyliečilo 1556 ľudí, v utorok pribudli 18 vyliečení pacienti. Celkový počet úmrtí je dosiaľ 29.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies