Vedci zistili, že jedna z najmenších rýb na svete vydáva zvuk hlasný ako výstrel z pištole

NETKY.SK • 27 Február 2024, 17:22 • 2 min
Vedci zistili, že jedna z najmenších rýb na svete vydáva zvuk hlasný ako výstrel z pištole

Vedci zistili, ako môže ryba druhu Danionella cerebrum, ktorá meria len šírku nechtu dospelého človeka, vytvárať zvuky presahujúce 140 decibelov.

slovakia

left justify in out

Samec Danionella cerebrum, ryba s hrúbkou asi 12 mm, ktorá sa nachádza v tokoch Mjanmarska, produkuje zvuky, ktoré podľa štúdie publikovanej v časopise PNAS presahujú 140 decibelov, čo sa rovná siréne sanitky alebo zbíjačke.

Najčastejší spôsob, akým ryby produkujú zvuk, je prostredníctvom vibrácií ich plávacieho mechúra - orgánu naplneného plynom, ktorý slúži na reguláciu vztlaku - poháňané rytmickými kontrakciami špeciálnych „bubnujúcich“ svalov.

Mechanizmus tvorby zvuku pulzov generovaných Danionella cerebrum, ktorá má najmenší známy mozog zo všetkých stavovcov, bol však záhadou, pretože svalové mechanizmy súvisiace s plávaním močového mechúra neposkytli vierohodné vysvetlenie pôvodu zvuku.

Vedci z Charité University v Berlíne zistili, že ryba má jedinečný systém produkcie zvuku, ktorý zahŕňa bubnovú chrupavku, špecializované rebrá a svaly odolné voči únave. To umožňuje rybám zrýchliť bubnovú chrupavku extrémnymi silami a generovať rýchle, hlasné pulzy.

"Pochopenie tejto mimoriadnej adaptácie rozširuje naše znalosti o pohybe zvierat a zdôrazňuje pozoruhodnú rozmanitosť pohonných mechanizmov naprieč druhmi, čo prispieva k nášmu širšiemu chápaniu evolučnej biológie a biomechaniky," uvádza sa v článku.

Tím vedcov použil vysokorýchlostné videozáznamy na skúmanie mechanizmu tvorby zvuku. Aby sa vytvoril zvuk, rebro, ktoré leží vedľa plaveckého mechúra, je presunuté špeciálnym svalom do kúska chrupavky. Keď sa rebro uvoľní, narazí na plavecký mechúr a vydá zvuk bubnovania. Rebro je u samcov oveľa tvrdšie, čo vysvetľuje, prečo samice nevydávajú zvuky.

Vedci nezistili, prečo ryby vydávajú také hlasné zvuky, ale navrhli, že by to mohlo pomôcť pri navigácii v mútnych vodách alebo to môže byť agresívna taktika používaná samcami na varovanie pred konkurenciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian / Jamie Grierson, Foto: The Guardian / Shoal / Ralf Britz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies