EÚ sa bude snažiť zachovať nukleárnu dohodu s Iránom

NETKY.SK • 5 Január 2021, 17:29 • 2 min
EÚ sa bude snažiť zachovať nukleárnu dohodu s Iránom

BRUSEL - Európska únia zdvojnásobí snahu o zachovanie jadrovej dohody s Iránom, a to aj napriek vážnemu porušeniu záväzkov zo strany Teheránu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v utorok hovorca Európskej komisie (EK) Peter Stano. Krok Iránu, ktorý začal obohacovať urán nad limity stanovené v medzinárodnej dohode, však podľa neho bude mať "vážne následky". Únii záleží na tom, aby všetky zúčastnené strany dodržiavali záväzky a zvýši úsilie v záujme dosiahnutia tohto cieľa, dodal Stano.

 

img


Irán začal v pondelok s obohacovaním uránu na 20 % v podzemnom jadrovom zariadení Fordo. Oznámili to štátne médiá, podľa ktorých príkaz na tento krok vyšiel od prezidenta Hasana Rúháního.
 

Súvisiaci článok: Irán začal napriek všetkým varovaniam s obohacovaním uránu o 20%


Obohacovaniu uránu na 20 % vydláždila cestu nová legislatíva schválená parlamentom aj Radou strážcov dohliadajúcou na ústavu, ktorá má zvýšiť tlak na Európu v snahe o pomoc s americkým sankciami.

 

img


Takýto proces výrazne porušuje limity stanovené jadrovou dohodou Iránu so svetovými mocnosťami z roku 2015, od ktorých Teherán začal upúšťať po odstúpení USA v roku 2018 a následnom uvalení sankcií z ich strany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies