Polícia súhlas na odstrel medvedice nedala, ako to bolo?

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 17:18 • 2 min
Polícia súhlas na odstrel medvedice nedala, ako to bolo?

POPRAD – Smrť medvedice Ingy, ktorú minulý týždeň v piatok odstrelili, vyvolala verejné pohoršenie. Medvedica bola totiž matkou dvoch mláďat. Tie jej dva dni pred odstrelom vzali.

slovakia

left justify in out

Podľa generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody SR Milana Boroša došlo k odstrelu „po dlhých týždňoch 24-hodinových služieb ochranárov, ktorí vo dne v noci pracovali na tom, aby sa medvedica vrátila do prirodzeného prostredia, prevládla povinnosť ochrániť človeka.“

 

Medvedica sa vraj pri snahe odplašiť ju z intravilánu obce obrátila proti prítomným ochranárom, poľovníkom a polícii. „Poľovníci museli zasiahnuť na priamy pokyn polície,“ tvrdí Boroš. Polícia od toho však dáva ruky preč a tvrdí, že žiaden pokyn a dokonca ani súhlas nedala.

 

„Na miesto bola vyslaná hliadka z Obvodného oddelenia PZ v Liptovskom Hrádku a ani jeden z policajtov pokyn na odstrel medvedice nedal,“ uvádza sa v stanovisku polície, ktoré dnes zverejnila.

 

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v priebehu dnešného dňa vydala vysvetľujúce stanovisko. O povolenie mimoriadneho odlovu medvedice v intraviláne Liptovskej Kokavy požiadal vo štvrtok (1.6.) zástupca obce a vzhľadom na situáciu vydal rozhodnutie Okresný úrad (OÚ) v Liptovskom Mikuláši.

 

Medvedica priviedla podľa ochranárov mláďatá na svet nezvykle skoro a hneď ich začala učiť spôsobu života, aký jej vyhovoval. "Mláďatá ani nemali šancu naučiť sa od matky prirodzene správať a stávali sa aj z nich typické kontajnerové medvede. To bol dôvod, prečo jej boli odobrané, aby dostali šancu na spokojný život v poloprírodnom prostredí, kde by im nehrozilo nebezpečenstvo. Umiestnia ich v medveďom parku v Maďarsku," vysvetlili ochranári.

 

Mláďatá medvedice, ktoré od nej v stredu oddelili, sú podľa Boroša v primeranom stave a čakajú na presun do veľkého národného parku v Maďarsku. Ostáva záhadou, prečo do tejto rezervácie nepresunuli aj ich matku.

 

 „Osud takzvanej kontajnerovej medvedice Ingy by však mohol slúžiť ako apel na zodpovednejšie sa správanie obyvateľov, hotelierov, prevádzkovateľov reštaurácií v danom regióne. Je nesmierne dôležité zaisťovať kontajnery so zvyškami potravín pred medveďmi a nedávať im dôvod zvykať si na prítomnosť človeka,“ vyhlásil generálny riaditeľ ŠOP SR.

 



Medvedica s dvoma mláďatami na seba začala pútať pozornosť ešte začiatkom mája, keď vyliezla na strom v centre Starého Smokovca, dole zliezla až po asi dvanástich hodinách. Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) ju následne v spolupráci s kolegami z poľského tatranského parku odchytili, dostala satelitný obojok a spolu s medvieďatami ju previezli do tatranskej doliny, kde sa však dlho nezdržala. Koncom mája sa začala objavovať v Pribyline a okolí.

 

Pohybovala sa aj popri ceste, zvedaví ľudia si ju fotili a natáčali. Medvedicu potom ochranári od mláďat oddelili a odviezli ju späť do Tichej doliny. Vo štvrtok ráno sa však objavila v Liptovskej Kokave, v jej blízkosti ju napokon aj odstrelili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies