Pandémia poslala ľudí na homeoffice, londýnske finančné centrum sa zmení na luxusné sídlisko

NETKY.SK • 28 Apríl 2021, 20:30 • 2 min
Pandémia poslala ľudí na homeoffice, londýnske finančné centrum sa zmení na luxusné sídlisko

LONDÝN – Finančné a právne centrum britskej metropoly sa zmení na luxusnú obytnú štvrť. Dôvodom je pandémia, pre ktorú zanikli mnohé kancelárie a firmy presmerovali svojich zamestnancov na homeoffice.

slovakia

left justify in out

Táto časť nazývaná aj ako “City“, kam ešte pred vypuknutím pandémie prichádzalo do viac ako pól milióna ľudí denne, sa počas uplynulého roka takmer vyľudnila.

 

Aktuálne sa hľadajú riešenia, ako prinavrátiť život do finančného srdca Anglicka. Do roku 2030 sa tu vytvorí minimálne 1500 nových bytov. Informoval o tom denník The New York Times.

 

Finančné centrum sa zmení na nepoznanie

Štvrť City sa tak už v priebehu niekoľkých rokov citeľne zmení. Stále viac spoločností totiž uvažuje nad tým, že ľudia budú prevažne pracovať z domu. Ušetria tak nemalé náklady. Zamestnanci to v mnohých prípadoch dokonca preferujú či dokonca vyžadujú.

 

Ďalším dôvodom poklesu záujmu o kancelárske priestory je spôsobený aj odchodom Veľkej Británie z Európskej únie. Podľa štúdie inštitútu New Financial sa vplyv tohto finančného centra v rámci Európy značne zníži, čo negatívne ovplyvní aj britskú ekonomiku.

 

Kancelárie zívajú prázdnotou

Počas pandémie sa život v londýnskom finančnom srdci zastavil. Pohyboval sa tu len najnutnejší počet pracovníkov. Zväčša išlo o obchodníkov, ktorí nemohli pracovať z domu. Za posledné týždne sa síce do kancelárií vrátila časť zamestnancov, avšak ani zďaleka sa to nevrátilo do “starých koľají“ spred pandémie.

 

„Jednotlivé spoločnosti, ktoré v oblasti londýnskeho City pôsobí, nechcú v nasledujúcich mesiacoch túto štvrť opustiť. Uznali však, že v budúcnosti plánujú fungovať inak a množstvo kancelárií už nebudú potrebovať,“ povedala pre The New York Times metropolitná politička Catherine McGuinness.

 

Tieto obchodné priestory pritom rozhodne nepatria k tým lacnejším a to aj napriek tomu, že ponuka ďaleko prevyšuje dopyt. Priemerné mesačné náklady na meter štvorcový sa pohybuje na úrovni od 70 do 83 libier (80,50 - 95,40 eur).

 

Priemerná cena v ostatných častiach Londýna je približne o 25 libier lacnejšia. Podobný problém riešia aj v New Yorku, kde by luxusné kancelárie na Manhattane mohli zmeniť na byty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies