ROZHOVOR: Je pre mňa nepredstaviteľné tetovať u zákazníka doma v obývačke, tvrdí tatér Richard

NETKY.SK • 7 Marec 2021, 19:35 • 2 min
ROZHOVOR: Je pre mňa nepredstaviteľné tetovať u zákazníka doma v obývačke, tvrdí tatér Richard

Tetovacie štúdia sú už takmer rok zatvorené. Desiatky talentovaných tatérov pociťujú existenčnú krízu, mnohé štúdiá kvôli kríze definitívne zatvárajú svoje brány. Do kedy tatéri vydržia? O aktuálnej situácii sme sa rozprávali s Richardom Moravčíkom z Bad Idea.

slovakia

left justify in out

Ahoj Rišo. Ako by si sa predstavil našim čitateľom a ako by si špecifikoval tvoju tvorbu?

Volám sa Richard, pôsobím v tetovacom štúdiu Bad Idea v Bratislave. Venujem sa prevažne tradičným old schoolovým a neotradičným štýlom tetovania. Vyštudoval som maľbu na vysokej škole, okrem toho sa venujem aj grafike. Inšpiráciu obvykle nachádzam v prírode.

 

Čo považuješ za tvoju hlavnú filozofiu pri tvorbe motívov?

Viac menej vychádzam z tradičných motívov, no reagujem aj na súčasnú popkultúru. Do svojich návrhov tetovaní vždy vkladám svoj rukopis, veľmi rád používam, napríklad, prírodné prvky ako kvety či lístie. Každý môj návrh je preto jedinečný a originálny. Tetovanie vnímam ako určitý druh umenia, nielen strojové obkreslenie niečoho, čo už existuje.

 

 

Pamätáš si dnes ešte na svoje úplne prvé začiatky?

Už od strednej školy ma lákal svet tatérov, kupoval som si časopisy o tetovaní a vyhľadával si o tom viac informácií. Prvé tetovania som si dal robiť u môjho vtedy veľmi dobrého kamaráta, teraz kolegu, keď ešte tetoval u seba doma na pankáča. Vždy som mal k návrhom svoje pripomienky a potrebu v nich robiť úpravy, až mi jedného dňa povedal, či si to náhodou nechcem skúsiť sám. Takto som sa k tatérstvu dostal prvýkrát a stala sa z toho moja vášeň, ktorá ma drží dodnes.

 

 

Čo sa dialo potom?

Začal som sa zaúčať v tetovacom štúdiu v Petržalke ale ako to už býva, každý sa chce časom osamostatniť a mať niečo vlastné. Preto sme minulý rok spoločne s kamošmi založili tetovacie štúdio spojené s barbershopom.

 

To ste ale netušili, že príde pandémia. Od minulého roka sú však tetovacie štúdia a barber shopy zatvorené. Zatváralo sa prakticky zo dňa na deň. Pre čerstvý projekt to nemohlo byť jednoduché. Ako ste reagovali?

Vedeli sme, že to nebude ľahké, keďže sme prakticky otvárali novú prevádzku v lete, kedy už pandémia na Slovensku bola. Dokopy sme mohli byť v minulom roku otvorení len pár týždňov vzhľadom na stále meniace sa opatrenia. Každý z nás má však aj bočné projekty, ktoré nám pomáhajú prežiť tieto náročné časy, bez nich by sme pravdepodobne mohli celé štúdio hneď zatvoriť.

 

Využili ste možnosť požiadať o pomoc pre podnikateľov?

Možnosť požiadať o pomoc aj štát tú síce je, no miera byrokracie a reálne skúsenosti podnikateľov, ktorí dodnes čakajú na prostriedky ešte z prvej vlny, nás skôr odrádzajú. Snažíme sa preto celú situáciu využiť ako sa len dá. Našli sme si skvelý priestor za dobrú cenu, ktorý by sme pred covidom len tak ľahko nezískali. Síce nemôžeme tetovať, no aspoň využívame tento čas na rekonštrukciu a dokončenie našej prevádzky. Rovnako pripravujeme rozšírenie nášho biznisu o merch. Stále makáme na nových návrhoch tetovaní a venujeme sa viac našim sociálnym sieťam.

 

 

Mnohí vo veľkej miere riešili nespravodlivosť, že tatéri nemôžu vykonávať svoju prácu, ale napríklad barberi môžu chodiť strihať klientov domov. Pritomje známe, že vírus sa nešíri krvou. Cítil si aj ty miestami hnev a frustráciu?

Ohľadom priestorov musia barberi spĺňať skoro rovnaké hygienické parametre ako my, tatéri. Necítim frustráciu, pretože žiaden zodpovedný tatér by za takýchto podmienok nepracoval. Aj za bežnej situácie mimo korony musíme totiž spĺňať prísne hygienické pravidlá. Napríklad, rúška sme nosili už dávno pred koronou. Navyše, prácu tatéra sprevádza plno úkonov, ktoré súvisia so sterilizáciou nástrojov a celý proces prípravy je porovnateľný s prípravou na operáciu. Nie je teda možné dodržať takúto úroveň hygieny v domácom prostredí a z tohto dôvodu je pre mňa nepredstaviteľné tetovať u zákazníka doma v obývačke.

 

 

Sú aj takí, ktorí opatrenia ignorujú a napríklad, napriek tomu, že sú tetovacie štúdia zatvorené, tetujú doma? 

To neviem povedať, pretože nemôžem hovoriť za ostatných a nechcem to ani robiť, nepríde mi to fér.

 

Myslíš, že súčasná situácia ovplyvnila budúcnosť tatérov?

Táto doba svojím spôsobom zasiahla každé odvetvie. Nemyslím si však, že nás tatérov to do budúcna fatálne ovplyvní. Tetovanie sa v posledných rokoch stalo populárnym fenoménom a ľudia, ktorí si ho budú chcieť dať, si ho jednoducho dajú. Musíme len prečkať toto obdobie a veriť, že vládne opatrenia zohľadnia každé odvetvie a budú nastavené tak, aby čo najskôr otvorili ekonomiku.

 

 

Čo urobíš ty ako prvé, keď to celé definitívne skončí?

Spravíme poriadnu otváračku v našom štúdiu a konečne začnem robiť to, čo ma najviac baví. :) A potom si pojdem sadnúť na fajnové pivko na terasu môjho obľúbeného podniku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies