Mušarrafa predviedli pred súd vo veci atentátu na Bhuttovú

NETKY.SK • 23 Apríl 2013, 10:44 • 2 min
Mušarrafa predviedli pred súd vo veci atentátu na Bhuttovú

RÁVALPINDÍ - Bývalého vojenského vládcu Pakistanu Parvíza Mušarrafa v utorok predviedli pred protiteroristický súd, kde sa má zodpovedať z účasti na údajnom sprisahania proti opozičnej líderke Bénazír Bhuttovej, ktorá sa v roku 2007 stala obeťou atentátu.

slovakia

left justify in out

Prvé pojednávanie v meste Rávalpindí sa uskutočnilo za prísnych bezpečnostných opatrení a bez prítomnosti novinárov. Mušarrafa priviezli z jeho vily na predmestí blízkeho Islamabadu, kde ho v súvislosti s ďalšími obvineniami zadržiavajú v domácej väzbe. Napriek vysokému počtu nasadených príslušníkov policajných a polovojenských síl podľa spravodajcu agentúry AFP pred budovou vypuklo násilie medzi Mušarrafovými priaznivcami a odporcami, ktorí sa vzájomne ohadzovali kameňmi a bili palicami. Samotný exprezident strávil na súde iba približne 15 minút a po ďalších 15 minútach so svojim advokátom ho odviezli opäť domov.

Generál Mušarraf vládol Pakistanu v rokoch 1999 až 2008, pričom bol významným spojencom prezidenta Spojených štátov Georgea W. Busha v takzvanej vojne proti teroru. Po strate svojho vplyvu sa rozhodol utiecť do exilu, v marci sa však vrátil do vlasti, aby sa zúčastnil na májových parlamentných voľbách. To sa Mušarrafovi nakoniec zrejme nepodarí, keďže volebné orgány ho minulý týždeň diskvalifikovali pre porušenie ústavy. 

Pakistanské súdy momentálne vedú proti exprezidentovi tri konania. Z atentátu na Bhuttovú, ktorý sa odohral 27. decembra 2007, v roku 2011 obvinili dvoch policajtov a piatich údajných príslušníkov Talibanu, nikoho z nich sa však doteraz nepodarilo usvedčiť. Ešte v roku 2010 nechal súd Mušarrafovi zhabať majetok a zmraziť bankové účty pre ignorovanie predvolaní. Advokát Salmán Safdar pre agentúru AFP uviedol, že obhajcovia teraz žiadajú zrušenie týchto nariadení, keďže bývalý prezident je po návrate z exilu ochotný spolupracovať. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 3. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies