Poliaci zvolali krízový štáb. K východnej hranici EÚ smerujú stovky migrantov!

NETKY.SK • 8 November 2021, 12:31 • 2 min
Poliaci zvolali krízový štáb. K východnej hranici EÚ smerujú stovky migrantov!

VARŠAVA - Poľsko zvyšuje bezpečnosť na hranici s Bieloruskom, ktorá je súčasne aj východnou hranicou Európskej únie. Predchádzali tomu správy, že sa k hraničnému priechodu s Poľskom vydala veľká skupina migrantov.

slovakia

left justify in out

Podľa internetového portálu Onet.pl ide väčšinou o Kurdov zo severného Iraku, ktorých k poľsko-bieloruským hraniciam previezli z Minska v uplynulých 24 hodinách. Z videozáznamov vyplýva, že imigrantov sprevádzajú a koordinujú "vojaci a dôstojníci bieloruskej pohraničnej stráže", uviedol Onet.pl.

 

img

 

V súvislosti s najnovším vývojom na poľsko-bieloruských hraniciach sa v pondelok o 13:00 koná zasadnutie štábu krízového manažmentu. Uskutoční sa za účasti predsedu vlády Mateusza Morawieckého, podpredsedu vlády Jaroslawa Kaczyňského, vedúcich predstaviteľov ministerstva vnútra a správy, ministerstva národnej obrany a predstaviteľov príslušných služieb, uviedol vláda hovorca Piotr Müller.

 

Prečítajte si tiež: Poliaci začnú stavať múr na hranici s Bieloruskom. Ako bude vyzerať?

 

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s vývojom na hranici s Bieloruskom varovalo pred provokáciami, dodal Onet.pl. Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Ewelina Szczepanská podľa agentúry AP uviedla, že do ohrozenej oblasti vyslali posily pohraničnej stráže, polície a armády. Dodala, že na videách zverejnených online vidno, ako zástupy migrantov smerujú k priechodu Kužnica na severovýchode Poľska.

 

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na Twitteri oznámil, že na hraniciach je v službe viac ako 12 000 vojakov. Dodal, že spolu s ostatnými zložkami sú pripravení brániť poľskú hranicuAj hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn zverejnil na sociálnej sieti Twitter video, na ktorom vidno stovky ľudí kráčajúcich po ceste medzi lesmi. "Veľmi znepokojujúce informácie z hraníc," komentoval Zaryn.

 

K téme: Viktor Orbán žiada EÚ, aby mu preplatila plot na hraniciach

 

Poľsko je od leta pod čoraz väčším náporom migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať do EÚ. Poľsko tieto pokusy blokuje alebo tých, ktorí cez hranicu prechádzajú, posiela späť do Bieloruska. V súvislosti so situáciou sa rozhodlo postaviť na hranici múr. 

 

 

Varšava a EÚ tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, brutálnym potlačením následných protestov i prenasledovaním bieloruskej opozície.

 

Poľská pohraničná stráž už viackrát informovala o incidentoch a vyhrážkach zo strany bieloruských zložiek. 

 

Možno vás zaujme: Slovensko pomôže Litve s utečencami. Posiela nevšedný dar

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies