Objavila sa pravdepodobná súvislosť medzi vakcínami Pfizer a myokarditídou

NETKY.SK • 2 Jún 2021, 06:55 • 2 min
Objavila sa pravdepodobná súvislosť medzi vakcínami Pfizer a myokarditídou

IZRAEL - Izraelské ministerstvo zdravotníctva v utorok uviedlo, že malý počet prípadov zápalov srdca pozorovaných hlavne u mladých mužov, ktorí dostali vakcínu Pfizer, je pravdepodobne spojený s ich očkovaním.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Pfizer uviedla, že nepozorovala vyššiu mieru ochorenia známeho ako myokarditídaV Izraeli bolo medzi decembrom 2020 a májom 2021 hlásených 275 prípadov myokarditídy medzi viac ako 5 miliónmi očkovaných osôb, uviedlo ministerstvo pri zverejnení zistení zo štúdie, ktorú na preskúmanie záležitosti zadala.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: V Izraeli sa buduje nová koalícia, Netanjahu varuje pred narušením bezpečnosti

 

Väčšina pacientov, u ktorých došlo k zápalu srdca, nestrávila v nemocnici viac ako štyri dni a 95% prípadov bolo klasifikovaných ako ľahkých, vyplýva zo štúdie, ktorú podľa ministerstva uskutočnili tri tímy odborníkov.

 

Zistenia štúdie

Štúdia zistila, že „existuje pravdepodobná súvislosť medzi podaním druhej dávky vakcíny (Pfizer) a výskytom myokarditídy u mužov vo veku od 16 do 30 rokov,“ uvádza vyhlásenie. Podľa zistení bola takáto súvislosť pozorovaná viac u mužov vo veku 16 až 19 rokov, než v iných vekových kategóriách.

 

Spoločnosť Pfizer vo vyhlásení uviedla, že si je vedomá izraelských pozorovaní myokarditídy, pričom uviedla, že nebola preukázaná príčinná súvislosť s jej vakcínou. Nepriaznivé udalosti sú dôkladne preskúmané a spoločnosť Pfizer sa pravidelne stretáva s oddelením bezpečnosti vakcín izraelského ministerstva zdravotníctva, aby údaje preskúmala.

 

Poradenská skupina Centers for Disease Control and Prevention (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) minulý mesiac odporučila ďalšie štúdium možnosti spojenia medzi myokarditídou a mRNA vakcínami, ktoré zahŕňajú vakcíny od Pfizer a Moderna.

 

Prečítajte si tiež: Európska komisia schválila použitie vakcíny Comirnaty u detí od 12 rokov

 

Skupina uviedla vo vyhlásení, že členovia majú pocit, že by poskytovatelia zdravotnej starostlivosti mali byť informovaní o „potenciálnom nežiaducom účinku“.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies