Filmoví a televízni scenáristi v Hollywoode štrajkujú. Pozastaví sa tým výroba mnohých relácií

NETKY.SK • 5 Máj 2023, 15:00 • 2 min
Filmoví a televízni scenáristi v Hollywoode štrajkujú. Pozastaví sa tým výroba mnohých relácií

LOS ANGELES - Viac ako 11 000 členov Cechu amerických spisovateľov (Writers Guild of America, skratka WGA) od utorka ráno štrajkuje. Je to krok, ktorý by mohol okamžite zastaviť produkciu mnohých televíznych relácií a možno aj oddialiť začiatok nových sérií relácií neskôr v tomto roku.

slovakia

left justify in out

„Aj keď sme rokovali o zámere dosiahnuť spravodlivú dohodu … reakcie štúdií na naše návrhy boli úplne nedostatočné vzhľadom na existenčné krízové scenáre, ktorým čelia,“ vyhlásilo vedenie odborov. „Zatvorili dvere svojej pracovnej sile a otvorili dvere písaniu ako úplne nezávislej profesii. O takejto dohode by toto členstvo nikdy nemohlo uvažovať," dodalo vedenie.

 

Zatiaľ čo členovia odborov budú štrajkovať od utorka ráno (2. 5. 2023), WGA na Twitteri napísalo, že demonštračné linky zriadi až v utorok popoludní. Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP), ktorá rokuje v mene vedenia štúdia, reagovala vyhlásením, že je ochotná zlepšiť svoju ponuku, ale nie je ochotná splniť niektoré požiadavky odborov.

 

„Hlavnými problémovými bodmi sú povinný personál a trvanie zamestnania – návrhy spolku, ktoré by vyžadovali, aby spoločnosť zamestnávala určitý počet scenáristov na určitú dobu, či už je to potrebné alebo nie,“ uviedlo sa v vyhlásení riadiaceho rokovacieho výboru. „Členské spoločnosti zostávajú zjednotené vo svojej túžbe dosiahnuť dohodu, ktorá bude obojstranne výhodná pre scenáristov a takisto pre dlhotrvajúcu životnosť priemyslu," pokračovalo vyhlásenie.

 

Nesúlad medzi oboma stranami naznačuje, že by to mohol byť začiatok dlhého štrajku. Posledný štrajk, ktorý sa začal v novembri 2007 trval 100 dní do februára 2008. Podľa AMPTP neboli v utorok po prerušení rokovaní naplánované žiadne iné rokovania viac ako tri hodiny pred termínom štrajku.

 

Mnohé televízne seriály už natočili svoje posledné epizódy pre súčasnú sériu. Diváci by však mohli vidieť vplyv neskorých nočných seriálov, celonočných telenoviel a seriálov, ako napríklad Saturday Night Live, ktoré by mohli mať skorý koniec sérií. Napríklad šou Jimmy Kimmel Live! a The Late Show so Stephenom Colbertom začnú v utorok vysielať opakované epizódy kvôli štrajku filmových a televíznych autorov.

 

img

Jimmy Kimmel, tvár úspešnej šou Jimmy Kimmel Live!

 

Štrajk prichádza v čase, keď obe strany tvrdia, že pociťujú nedostatočné finančné ohodnotenie. Zmluva medzi WGA a AMPTP sa týka mnoho gigantických spoločností ako napríklad Amazon, Apple, CBS, Disney, NBC Universal, Netflix, Paramount Global, Sony či Warner Bros. Discovery. Mnohé z týchto spoločností zaznamenali pokles cien svojich akcií, čo spôsobilo hlboké zníženie nákladov vrátane prepúšťania zamestnancov.

 

Na scenáristov, z ktorých mnohí sa nedokážu uživiť len písaním, vplýva znížený počet pracovných príležitostí a tiež aj strata niektorých zdrojov príjmu v dôsledku prechodu odvetvia od tradičného vysielania k streamovacím službám. Nesúlad medzi oboma stranami zahŕňa množstvo zložitých regulácií a zmluvných ustanovení, ktoré by nedávali zmysel tým, ktorí nie sú v odvetví, ale väčšiny z nich sa to týka kvôli peniazom.

 

Spolok scenáristov predložil zhrnutie rokovacích pozícií oboch strán, v ktorom sa uvádza, že návrhy únie by chceli získať pre scenáristov ako skupinu približne 429 miliónov USD ročne, no ponuka AMPTP je len približne 86 miliónov USD ročne. AMPTP spochybnila tieto odhady a poukázala na to, že sú hypotetické, pretože nie je známe, koľko filmov a relácií by bolo objednaných alebo obnovených počas troch rokov trvania zmluvy.

 

img

Demonštranti nesúci nápisy počas štrajku scenáristov v New Yorku (2. mája 2023).

 

Zatiaľ čo nie všetci členovia WGA v súčasnosti pracujú, štrajk by mohol čoskoro ovplyvniť aj tisíce ďalších pracovníkov pri nakrúcaní relácií a filmov. Štrajk by mohol mať rozsiahle dôsledky pre priemysel a pre ekonomiku južnej Kalifornie a niektorých ďalších miest, ako napríklad aj New York. Podľa odhadu AMPTP by na 600 produkciách mohlo pracovať až 20 000 ľudí, ktorí by mohli zostať bez práce, ak by scenáristi úplne zastavili produkciu. Štrajk v roku 2007 spôsobil ekonomické škody v odhadovanej výške až 2 miliardy dolárov, a to najmä v južnej Kalifornii. Prihliadnuc na dnešnú infláciu to predstavuje takmer 3 miliardy dolárov.

 

Filmový priemysel sa za 15 rokov od ukončenia posledného štrajku radikálne zmenil. Tieto zmeny sa zrýchlili od posledného kola rokovaní v roku 2020 v prvých týždňoch pandémie. Vzostup streamovacích služieb radikálne zmenil spôsob, akým publikum konzumuje televízne programy aj filmy a štúdiá preto upravili svoje obchodné modely v snahe reagovať na túto zmenu. Mnoho streamovaných seriálov má oveľa kratšie série, možno len tak 8 až 10 epizód, a nie viac ako 20, ako to bolo kedysi zvykom. Mnohé seriály tiež zamestnávajú už teraz menej scenáristov, ako to bolo v minulosti. Toto všetko znamená menej príležitostí pre scenáristov pracovať a zarábať peniaze.

 

Okrem toho prebieha aj veľký spor o to, ako sú scenáristi platení. Spisovatelia tradične dostávajú diéty, keď sa relácia, ktorú napísali, predala, aby sa mohla znova spustiť, či už v syndikácii alebo na základnom kábli. V priebehu rokov to bol dôležitý zdroj príjmu pre mnohých scenáristov. Teraz je však nepravdepodobné, že získajú zmysluplné diéty, ak vôbec nejaké, keď teraz vytvoria pôvodný obsah pre streamovacie služby.

 

 

img

Spoluvýkonný riaditeľ Netflixu Ted Sarandos nie je príliš nadšený štrajkom.

 

Keďže streamovacie služby sú pripravené stať sa budúcnosťou televíznej zábavy, WGA v týchto rokovaniach bojuje o nejaký druh pokračujúcej kompenzácie od streamovacích služieb. ,,Hlad" po obsahu zo strany týchto streamovacích služieb tiež znamená, že štrajk nemusí trvať tak dlho, že začne ovplyvňovať výrobné plány. Vysielané relácie kvôli vysielaniu so začiatkom jesennej sezóny budú mať prestávku na niekoľko nasledujúcich mesiacov. Produkcia sa však už dnes uskutočňuje na celoročnejšej báze, nie ako v minulosti.

 

Hoci mnohé streamovacie služby ešte nie sú ziskové, poskytujú štúdiám zdroj príjmu z mesačných poplatkov účastníkov, čím sú menej závislé od príjmov z reklamy, ktoré by mohli byť stratené v dôsledku potreby opakovaného vysielania na vysielacích alebo káblových kanáloch. Streamovacie služby majú tiež obrovské zásoby staršieho obsahu, ktorý by mohol udržať ich zákazníkov spokojných, aspoň dočasne, kým čakajú na nové relácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies