MS vo fitnes: Slovensko v Kanade so 7 medailami a 2. v hodnotení krajín

NETKY.SK • 27 Október 2014, 13:12 • 2 min
MS vo fitnes: Slovensko v Kanade so 7 medailami a 2. v hodnotení krajín

MONTREAL - So siedmimi medailami (bilancia 3 - 2 - 2) a celkovo druhým miestom v hodnotení krajín za Ukrajinou sa vrátila slovenská výprava z majstrovstiev sveta v kulturistike a fitnes, ktoré sa uskutočnili v Kanade.

slovakia

left justify in out

"Celý šampionát hodnotím veľmi pozitívne, z nášho vystúpenia máme pochopiteľne veľkú radosť, dosiahli sme veľký úspech. Všetkých deväť nominovaných dievčat sa dostalo do finále, to sa nám ešte nikdy nepodarilo," uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bratislave generálny sekretár Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja (SAKSFST) Ladislav Meško.

 

Radosť neskrýval ani tréner slovenskej reprezentácie Ľuboš Matejička: "Náš výsledok je vynikajúci, všetci sa z neho tešíme. Je to zásluha koncepčnej a dlhodobej práce. Úroveň majstrovstiev sveta v Kanade bola veľmi vysoká. Okrem siedmich vzácnych kovov si veľmi vážim striebornú pozíciu v konečnom účtovaní MS 2014. V klasifikácii krajín sme predstihli tretiu Brazíliu, za ktorú štartovalo až 28 pretekárok. K dispozícii máme výborné pretekárky, všetky boli vo finále. Treba oceniť aj Janu Milovú (5. v bikiny fitnes do 169 cm) a Stanislavu Prítrskú (6. v bikiny fitnes do 163 cm), hoci nezískali medailu." 

 

V Lavale na predmestí Montrealu si vybojovali zlatú medailu Dominika Multáňová vo fitnes do 163 cm, Adela Ondrejovičová v body fitnes do 168 cm (obe obhájili triumf z vlaňajších MS v ukrajinskom Kyjeve) a na najvyšší stupienok vystúpila aj Jana Purdjaková, ktorá triumfovala v novej disciplíne a kategórii physique do 163 cm. "Je to niečo medzi kulturistikou a body fitnes. V Kanade to bola najpočetnejšie obsadená kategória, štartovalo 18 pretekárok. Pripravovala som sa v tichosti, napokon som suverénne zvíťazila u všetkých rozhodcov - a navyše som vyhrala aj v absolútnom hodnotení. Za ostatných desať rokov som teraz mala asi najnižšiu hmotnosť - 52 kg," skonštatovala na TB aktuálne už držiteľka 10 najlesklejších kovov z MS, predchádzajúcich deväť má 38-ročná Popradčanka a členka VŠC Dukla Banská Bystrica z kulturistiky. 

 

Dominika Multáňová tiež vyjadrila spokojnosť s kanadským účinkovaním. "Vo fitnes nikdy neviete, ako to dopadne. Som rada z môjho vystúpenia, súčet mojich bodov v kvalitnej konkurencii napokon vydal na obhajobu zlata z Kyjeva. Teraz to však bolo ťažšie, psychický tlak je vždy väčší, ako keď je to prvýkrát. Vlani som získala primát na MS ešte ako juniorka, v Lavale som bola tiež vekovo najmladšia," poznamenala 22-ročná fitneska a doplnila: "Zostava ma ťahala hore, v postave sú určité nedostatky. Je to spôsobené aj tým, že som ešte juniorka, ženy sú väčšie a plnšie." 

 

V body fitnes do 168 cm sa podarilo zopakovať primát Adele Ondrejovičovej. "Išla som obhajovať titul, podarilo sa mi to a mám obrovskú radosť. Na významných podujatiach sa vždy objaví niekto nový. V mojej kategórii štartovala aj absolútna majsterka Európy Olena Čumakovová z Ukrajiny, napokon sa v kvalitnej konkurencii nedostala ani do finále. Aj preto si obhájenie titulu svetovej šampiónky nesmierne vážim." 

 

Strieborná medailista v bikiny fitnes do 166 cm Denisa Hargašová priznala, že si aj poplakala. "Už len to, že som mohla ísť na tieto majstrovstvá sveta, bolo motivujúce. Máme toitž veľa kvalitných dievčat. Necestovala som do Kanady s tým, že idem vyhrať. Dúfala som však, že by som sa mohla dostať do finálovej šestky. Vyšlo to. Samotné finále som si užila, pri vyhodnotení ako druhej v poradí som sa nevedela ubrániť slzám. Určite ma toto striebro nakopne do ďalšej práce," uviedla Hargašová, ktorú predstihla iba Juliana Dantasová z Brazílie. 

 

Na druhej priečke na MS 2014 v Lavale klasifikovali aj Olíviu Pohánkovú v bikiny fitnes nad 172 cm, úspešnejšia bola iba Ruska Oľga Putrovová. "Na kontinentálnom šampionáte v Santa Susanne som obsadila 7. miesto. V tréningu som následne urobila pokrok a teraz sa teším zo striebra. Každý športovec má vždy najvyššie ambície, ja tiež. Budem sa snažiť, aby som aj na budúci rok stála na pódiu pre medailistky." 

Prehľad medailových umiestnení Slovenska na MS 2014 v Kanade (bilancia: 3 - 2 - 2) 

1. miesta: Jana Purdjaková (physique do 163 cm), Dominika Multáňová (fitnes do 163 cm), Adela Ondrejovičová (body fitnes do 168 cm) 
2. miesta: Denisa Hargašová (bikiny fitnes do 166 cm), Olívia Pohánková (bikiny fitnes nad 172 cm) 
3. miesta: Barbora Bunčáková-Sečkárová (fitnes nad 163 cm), Michaela Bruteničová (bikiny fitnes do 163 cm) 

Konečné poradie klasifikácie krajín na MS 2014: 
1. Ukrajina 105 bodov (nominovaných 11 pretekárok), 2. SLOVENSKO 101 (9 pretekárok), 3. Brazília 92 (28 pretekárok), 4. Nórsko 81 (9 pretekárok), 5. Kanada 79 (41 pretekárok), 6. Taliansko 65 (10 pretekárok), 7. Fínsko 55 (12 pretekárok), 8. Španielsko 53 (4 pretekárky), 9. Poľsko 53 (6 pretekárok), 10. Švédsko 48 (7 pretekárok) 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies