Most-Híd by štátne nemocnice stransformoval na akciovky

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 06:56 • 2 min
Most-Híd by štátne nemocnice stransformoval na akciovky

BRATISLAVA - S dlhmi štátnych nemocníc je to podľa poslanca a podpredsedu parlamentného zdravotníckeho výboru Tibora Bastrnáka (Most-Híd) z roka na rok horšie. Upozorňuje, že medziročne vzrástli o 87 miliónov eur. Vyzýva preto ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD), aby zastavil narastanie dlhu.

slovakia

left justify in out

Most-Híd vidí riešenie situácie v zavedení centrálneho verejného obstarávania do nemocníc, ako aj ich zmene na štátne akciové spoločnosti. O transformáciu sa pokúšala už vláda Ivety Radičovej, nakoniec sa však nerealizovala.

 

Bastrnák nesúhlasí s názorom ministra, že hospodárenie v zdravotníctve ide správnym smerom. "Pán minister by si mal zložiť ružové okuliare a konečne zastaviť narastanie dlhu slovenských nemocníc. Vyzývam ho preto, aby predstavil konkrétne systémové opatrenia, ktorými to chce zmeniť," povedal Bastrnák s tým, že inak na situáciu doplatia pacienti.

 

Štátne nemocnice mali na konci vlaňajšieho roka záväzky po lehote splatnosti vo výške 334,2 milióna eur. V porovnaní s rokom 2013 tak narástli o 87,4 milióna eur. Strata nemocníc dosiahla vlani 75 miliónov eur, v roku 2011 to bolo 156 miliónov eur.

 

Napriek tomu, že dlhy nemocníc vlani vzrástli, minister Čislák si myslí, že ich hospodárenie ide správnym smerom, keďže tempo zadlžovania sa malo znížiť. Ministerstvo je zriaďovateľom 13 univerzitných a fakultných nemocníc. Šéf rezortu verí, že postup, ktorý sa zvolil pri ich stabilizácii, je správny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies