Krakov zachvátil strach. Polícia hľadá stratené rádioaktívne zariadenie

NETKY.SK • 27 Marec 2024, 06:45 • 2 min
Krakov zachvátil strach. Polícia hľadá stratené rádioaktívne zariadenie

V poľskom Krakove už niekoľko dní prebieha pátranie. V jednej z miestnych štvrtí stratil 33-ročný pracovník detektor chýb materiálu, známy aj ako defektoskop. Zariadenie obsahuje vysoko rádioaktívny materiál, ktorý by mohol predstavovať veľké nebezpečenstvo pre obyvateľov mesta. Mužovi hrozí za stratu nebezpečného materiálu až dvojročné väzenie.

slovakia

left justify in out

Od piatku policajti s dozimetrami intenzívne prehľadávajú ulice v Krakove. Dôvodom je strata defektoskopu, ktorý patril stavebnému robotníkovi. Tento prístroj bol využívaný na odhalenie chýb vo stavebných materiáloch. Podľa informácií sa zariadenie malo stratil v štvrti Nowa Huta.

Voľne ležiaci defektoskop predstavuje vážne nebezpečenstvo. Obsahuje rádioaktívny materiál, ktorý môže vážne uškodiť ľuďom, ktorí s ním prídu do kontaktu. Poľská Národná jadrová agentúra vydala varovanie pre verejnosť, aby nemanipulovala s prípadným defektoskopom.

Zariadenie váži približne 7 kilogramov, je približne 30 centimetrov dlhé, 20 centimetrov vysoké a 15 centimetrov široké. Policajti prehľadali skládku odpadu za jedným z krakovských bytových domov, či sa tam nenachádza podobný predmet, no žiaľ neúspešne, informuje Gazeta Krakowska.

Pracovníka, ktorý defektoskop stratil, už zatkla polícia. 33-ročný muž sa k strate priznal a podľa poľských zákonov mu za stratu nebezpečného materiálu hrozia až dva roky väzenia. Muž je teraz vo väzbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: TV Nova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies