Cena Grand Prix Slovak Press Photo 2023 patrí Dorote Holubovej

NETKY.SK • 21 August 2023, 16:32 • 2 min
Cena Grand Prix Slovak Press Photo 2023 patrí Dorote Holubovej

BRATISLAVA - Grand Prix Slovak Press Photo 2023 získala Dorota Holubová. Meno víťazky hlavnej ceny 12. ročníka súťaže novinárskej fotografie oznámila medzinárodná porota v pondelok v Bratislave. Cenu udelili jednej fotografii "Kričiaci a plačúci aktivisti" zo série "Protest pre Matúša a Juraja", s ktorou mladá fotografka súťažila v kategórii Reportáž.

slovakia

left justify in out

Holubová na víťaznej snímke zachytila protest za práva LGBTI+ komunity, ktorý sa uskutočnil 16. októbra 2022, pár dní po vražde dvoch ľudí na Zámockej ulici. "Matúš a Juraj boli nevinní, poznala som ich. Chodím fotografovať do Teplárne už štyri roky, veľmi ma to zasiahlo, čo sa stalo," uviedla na tlačovej konferencii fotografka na voľnej nohe. "Nebola som tam za žiadne médium, fotografie potom odkúpila Amnesty International, aby vytvárala tlaky na európske politiky, aby sa vedelo, čo sa deje u nás na Slovensku," dodala.

 

Riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová podčiarkla, že po prvý raz vyhrala hlavnú cenu fotografka, ktorá sa venuje téme LGBTI+ komunity už niekoľko rokov. "Je signálom objektivity a nezávislosti medzinárodnej poroty, ako aj indíciou, že nielen etablovaní fotožurnalisti z veľkých vydavateľských domov majú šancu na úspech a výhru, ale aj voľní fotografi."

 

Prihlásené fotografie hodnotila porota v zložení: francúzska kurátorka Maral Deghati, nórsky profesionálny fotograf Espen Rasmussen, ukrajinský fotograf Alexander Chekmenev, český fotograf a pedagóg Jindřich Štreit a fotografka, pedagogička Jana Hojstričová. "Bola som ohromená kvalitou fotografií prihlásených v tomto ročníku, bola som ohromená aj tým, nakoľko boli relevantné nielen pre Slovensko, ale pre celý svet," konštatovala Deghati. Chekmenev ocenil, že sa do súťaže mohli prihlásiť ukrajinskí fotografi v štyroch kategóriách. "Áno, sú medzi finalistami a sú to veľmi silné fotky," dodala Garvoldtová. 

Do súťaže sa zaregistrovalo 151 fotografov, ktorí spolu zaslali 1495 fotografií, z toho 152 sérií. Z Poľska sa prihlásilo 11 fotografov, z Maďarska osem, z Českej republiky 11 a 17 fotografov z Ukrajiny. Medzi súťažnými prácami dominovali témy tragických udalostí, ktoré výrazne rezonovali v spoločnosti v minulom roku. Viacero súťažiacich mapovalo rôzne sociálne problémy, ochranu životného prostredia, klimatickú krízu a vojnu na Ukrajine.

 

Mená všetkých finalistov zverejní organizátor súťaže najneskôr týždeň pred slávnostným odovzdávaním cien. To sa uskutoční 21. septembra v Primaciálnom paláci v Bratislave. Následne otvoria výstavu všetkých finalistov a víťazov jednotlivých kategórií. S ich prácami sa bude môcť verejnosť zoznámiť na Hviezdoslavovom námestí do 31. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies