Ukrajina sľúbila milión dolárov vedcom, ktorí vyvinú vakcínu na koronavírus

NETKY.SK • 14 Apríl 2020, 07:05 • 2 min
Ukrajina sľúbila milión dolárov vedcom, ktorí vyvinú vakcínu na koronavírus

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil vedcom svojej krajiny odmenu vo výške milión dolárov (920 000 eur), ak sa im podarí vyvinúť vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dobrý stimul podľa Zelenského

Ukrajina s približne 42 miliónmi obyvateľov má doteraz 3102 pozitívne testovaných na infekčné ochorenie COVID-19 a 93 obetí. Zelenskyj "verí, že milión dolárov je dobrým stimulom," uviedla vo vyhlásení jeho hovorkyňa Julija Mendeľová. Dodala, že cieľom je vyvinúť vakcínu, ktorá by "zachránila stovky tisíc životov".

 

img

 

Vakcína pre celý svet

Zelenskyj podľa Mendeľovej "skutočne chce, aby ukrajinskí vedci aktívnejšie pracovali na vývoji liekov, ktoré pomôžu celému svetu." Hovorkyňa dodala, že Zelenského žiadosť o vývoj vakcíny proti COVID-19 bola minulý mesiac zaslaná Ukrajinskej akadémii vied.

 

Vyjadrenie WHO

Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v dnešných hodinách upozornila, že na úplné zastavenie šírenia nového koronavírusu, bude potrebná bezpečná a účinná vakcína. "Naša globálna prepojenosť znamená, že riziko opätovného zavlečenia a obnovenia COVID-19 pretrvá," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnom brífingu zo Ženevy. Zdôraznil, že "v konečnom dôsledku bude na úplné prerušenie prenosu potrebný vývoj a dodanie bezpečnej a účinnej vakcíny".

 

img

 

Medzinárodná pomoc

Zelenského hovorkyňa nevysvetlila, z akých zdrojov sa bude financovať odmena pre vedcov v krajine, ktorej hospodárstvo je vyčerpané dlhotrvajúcim konfliktom s ruskými separatistami a spolieha sa na medzinárodnú pomoc. "Zatiaľ nehovoríme o konkrétnom zdroji peňazí," povedala.

 

Krízová situácia na Ukrajine 

Po detekovaní prvých prípadov nákazy novým koronavírusom Ukrajina konala rýchlo a zavrela školy, univerzity a verejné priestory, aby zastavila šírenie vírusu. V troch veľkých ukrajinských mestách je odstavená aj premávka metra.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona