Indol3C - recenzia výživového doplnku

NETKY.SK • 3 November 2020, 12:47 • 2 min
Indol3C - recenzia výživového doplnku

Za tajuplným názvom Indol3C sa skrýva výživový doplnok, ktorý obsahuje účinnú látku s názvom indol-3-carbinol. Jedná sa o prírodnú substanciu prirodzene sa nachádzajúcu napríklad aj v kapustovitej zelenine ako je brokolica, kel, kapusta či karfiol. A z akého dôvodu sa teda nachádza práve v kapsuliach Indol3C?

slovakia

left justify in out

Nuž, bude to asi tým, že táto látka sa dokáže špecificky „angažovať“ pri mnohých metabolických procesoch v ľudskom tele a sú známe (to znamená aj vedecky potvrdené) viaceré pozitívne mechanizmy jej pôsobenia pri najrôznejších zdravotných komplikáciách.

 

img

 

Ak sa chcete o Indol3C dozvedieť viac, práve pre vás je pripravená táto recenzia. Dozviete sa v nej viac o základnej aktívnej látke, na čo všetko a pri akej príležitosti prípravok možno užívať a v akej dávke... A čo hovoria reálne skúsenosti? Odpoveď hľadajte v nasledujúcich riadkoch.

 

Čo sú tabletky Indol3C vlastne zač? 

Indol3C je originálny výživový doplnok vo forme kapsúl z dielne slovenského producenta. Jeho zloženie má prírodný charakter a neobsahuje žiadne zbytočné prímesy a syntetické látky. Aj z toho dôvodu je riziko vedľajších nežiadúcich účinkov v podstate minimálne. Účinok prípravku je založený na pôsobení jedinej aktívnej látky v zložení - indol-3-carbinol. Povedzme si teraz o nej trošku viac:

 

Indol3C carbinol

Indol-3-carbinol (I3C) je látka, ktorá z chemického hľadiska vzniká rozkladom takzvaného indolového glukozinolátu. V ľudskom tele podporuje mimo iné aj normálnu tvorbu pohlavných hormónov, takže „v popise práce“ má aj pozitívny vplyv na metabolizmus estrogénu a testosterónu.

 

O účinnosti I3C sa stále vedú polemiky a na jej úplné potvrdenie je potrebných ešte viac vedeckých dôkazov a štúdií (niekoľko ich nájdete aj na konci tejto recenzie). Každopádne už dnes je jej využitie naozaj široké a látka sa používa pri najrôznejších zdravotných komplikáciách, aj ako prevencia týchto nepriaznivých stavov.

 

img

 

Účinky Indol3C a pre koho je teda tento doplnok prínosom?

Indol3C je určený ženám a mužom, ktorí potrebujú pomôcť s prevenciou voči rôznym komplikáciám spojeným napríklad s infekciou papilomavírusom ako sú genitálne bradavice, či HPV infekcia, predchádzať nekontrolovanému bujneniu telových buniek, pričom sa predpokladá aj priaznivý vplyv priamo na nepriaznivé procesy odohrávajúce sa v ľudskom tele.

 

Ženy tiež určite ocenia prínos užívania tohto prípravku na ich hormonálnu hladinu (pomoc pri menopauze či predmenštruačnom syndróme), muži ho zase vedia využiť napríklad aj pri problémoch s prostatou, močovými cestami či plodnosťou.

 

Ako sa Indol3C užíva, aby to celé malo zmysel

Aby malo užívanie Indol3C vôbec nejaký zmysel, je nevyhnutné obrniť sa určitou dávkou trpezlivosti. Prečo? Jednoznačne totiž musí ísť o dlhodobé užívanie prípravku – výrobca a skúsenosti užívateľov hovoria, že by to malo byť aspoň 2-3 mesiace nepretržite.

 

Pri dennej dávke 2-3 kapsuly to pre mnohých určite nebude žiaden väčší problém, kapsulky by sa mali užívať vždy pred jedlom a zapiť dostatočným množstvom tekutiny, najlepšie čistej vody. Ak prípravok mienite užívať preventívne, výrobca odporúča 2 tabletky denne aspoň po dobu dvoch mesiacov. Pri zdravotných komplikáciách by sa mali užívať minimálne 2 tabletky denne na 2 mesiace a po mesiaci prestávky ďalšie dva mesiace užívania.

 

Pri HPV infekcii by mali prípravok užívať obaja sexuálni partneri. Dôležitou dôležitou informáciou je aj to, že Indol3C sa môže sa užívať počas rádioterapie, pred a po chemoterapii, aj pri užívaní hormonálnej antikoncepcie. Treba však rátať aj s tým, že výsledný efekt užívania potom samozrejme závisí aj od veku, zdravotného a psychického stavu konkrétneho užívateľa.

 

Existujú nejaké vedľajšie účinky či obmedzenia? Veľa toho nie je...

Keďže Indol3C neobsahuje žiadne synteticky vyrobené účinné látky, riziko vzniku vedľajších účinkov je naozaj minimálne. A hoci výrobca nespomína žiadne, treba rátať na základe skúseností niektorých užívateľov s tým, že na začiatku užívania prípravku môže dôjsť k miernej plynatosti a nafukovaniu, čo by však v priebehu niekoľkých dní malo úplne ustúpiť. Ak by sa tak náhodou nestalo, prípadne sa prejavia iné vedľajšie účinky, alebo alergická reakcia na niektorú zo zložiek prípravku (vrátane pomocných), užívanie Indol3C treba prerušiť a riešiť ďalší postup s lekárom.

 

Indol3C inak nie je určený deťom ani dospievajúcim, takže užívať ho smú len dospelí (18+). Neodporúča sa tiež ženám v tehotenstve a pri kojení. A nezabudnite takisto na to, že Indol3C sa nesmie považovať za formu odbornej liečby a tiež nenahrádza pestrú a plnohodnotnú stravu. Výrobcom stanovenú maximálnu dennú dávku, to znamená 3 kapsuly, určite netreba nikdy prekračovať. Na účinnosť prípravku to nemá žiaden vplyv, iba by sa tak zbytočne zvyšovalo riziko vedľajších účinkov.

 

Prečo zvoliť práve Indol3C a aké sú skúsenosti?

Čo hovoria na prípravok Indol3C samotní užívatelia? Tak na túto tému možno na internete nájsť množstvo diskusných portálov a tiež nejedno fórum rieši priamy vplyv užívania na najrôznejšie oblasti ľudského zdravia. Väčšina sa týka „ženských problémov“ ako sú cysty na vaječníkoch, v prsiach, prevencie ale aj podpory pri liečbe HPV infekcie, ktorá má inak na svedomí napríklad aj rakovinu krčka maternice, či menej závažné, no určite veľmi nepríjemné genitálne bradavice. No nájsť sa dajú aj skúsenosti mužov s Indol3C napríklad pri problémoch s prostatou.

 

Väčšina užívateľov bola s účinkami spokojná*, najväčšiu prejavovali tí, ktorí doplnok užívali aspoň 3 mesiace a viac. Mnohí z nich akceptujú aj to, že Indol3C nie je žiaden liek ale výživový doplnok a aj z toho titulu treba očakávať individuálne výsledky. Pre niektorých sprvu predstavovala najväčší problém cena, ale po prepočítaní veľmi skoro zistili, že približne 40 eurové balenie vychádza až na celé tri mesiace a je to vlastne v poriadku (niečo málo cez 10 € mesačne sa určite dá akceptovať).

 

img

 

A takmer v každom príspevku užívateľov sa spomína aj špecifický zápach kapsúl, ktorý nie práve každého oslní – na to však upozorňuje už výrobca v popise doplnku - skoro nikto to za prekážku v jeho užívaní nepovažoval.

 

*Vyššie uvedené informácie týkajúce sa skúseností s užívaním tohto doplnku nie sú overené a sú „iba“ subjektívnym hodnotením. V podstate sa jedná o zovšeobecnený sumár vyjadrení užívateľov, ktoré sú voľne dostupné na internete a sú založené na individuálnych skúsenostiach. Účinky Indol3C sa preto u jednotlivých ľudí môžu líšiť.

 

Pár slov na záver

Nebude to žiadna náhoda, že po Indol3C siahlo už množstvo ľudí, ktorí boli s jeho užívaním nadmieru spokojní. Kvalitný prírodný doplnok akým Indol3C nepochybne je, totiž môže „zafungovať“ pri najrôznejších príležitostiach. Platí však jedno pravidlo, ktoré treba prísne dodržiavať: aby sa prejavil optimálny efekt užívania prípravku, je potrebné jeho dlhodobé užívanie, dôsledné a nepretržité bez vynechania dávok.

Mohlo by vás zaujímať / odkazy na vedecké štúdie:

 

Indole3-carbinol – https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Indole-3-carbinol
Indole3-Carbinol: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1027/indole-3-carbinol
Indole3-carbinol: a plant hormone combatting cancer – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5989150/

 

Prabhakaran Soundararajan and Jung Sun Kim: Anti-Carcinogenic Glucosinolates in Cruciferous Vegetables and Their Antagonistic Effects on Prevention of Cancers – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278308/

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies