Mnohé svetové osobnosti a politici sa vyjadrujú o Berlusconiho smrti; tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti: "Dnešný smútok nevymaže šťastné chvíle, ktoré sme spolu strávili"

NETKY.SK • 12 Jún 2023, 16:45 • 2 min
Mnohé svetové osobnosti a politici sa vyjadrujú o Berlusconiho smrti; tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti: "Dnešný smútok nevymaže šťastné chvíle, ktoré sme spolu strávili"

SVET - V utorok (12. 6.) zomrel bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. K jeho smrti sa vyjadrujú rôzni svetoví politickí činitelia a osobnosti, vrátane predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, trénera Realu Madrid Carla Ancelottiho, predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsolovej či eurokomisára Paola Gentiloniho.

slovakia

left justify in out

Vo veku 86 rokov v pondelok zomrel bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. V športových kruhoch ho poznali ako dlhoročného majiteľa futbalového klubu AC Miláno. Od roku 2018 vlastnil tím AC Monza. Berlusconi sa stal majiteľom AC Miláno vo februári 1986 a pod jeho vedením klub zaznamenal jedno zo svojich najúspešnejších období. Päťkrát sa tešil z triumfu v Lige majstrov a jej predchodcovi Pohári európskych majstrov (1989, 1990, 1994, 2003, 2007). Osem titulov získal v talianskej najvyššej súťaži. Raz zvíťazil v Talianskom pohári, sedemkrát v talianskom Superpohári a päťkrát v európskom. V roku 2007 "rossoneri" triumfovali aj na MS klubov. "Sme hlboko zarmútení. AC Miláno smúti za odchodom nezabudnuteľného Silvia Berlusconiho a chce sa obrátiť na rodinu, priateľov a spolupracovníkov, aby sme im vyjadrili úprimnú sústrasť. Ďakujeme vám, pán prezident. Navždy s nami," napísal milánsky klub na svojom účte na Twitteri.

 

img

Silvio Berlusconi s futbalistami AC Milána

 

Na úspešnú spoluprácu s Berlusconim si zaspomínal aj súčasný kormidelník Realu Madrid Carlo Ancelotti: "Dnešný smútok nevymaže šťastné chvíle, ktoré sme spolu strávili. Som nekonečne vďačný prezidentovi, ale predovšetkým lojálnemu, inteligentnému a úprimnému človeku, ktorý bol pri mojom hráčskom aj trénerskom dobrodružstve," napísal Ancelotti.

 

img

Carlo Ancelotti a Silvio Berlusconi

 

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa na Facebooku tiež rozlúčil so Silviom Berlusconim. "Odišiel veľký bojovník!" napísal v statuse Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Odpočívaj v pokoji, priateľu!" uviedol po taliansky Orbán na priloženej spoločnej čiernobielej fotografii s Berlusconim. Server hvg.hu v tejto súvislosti pripomína, že medzi Fideszom a Berlusconiho stranou Forza Italia bola úzka spolupráca; maďarský premiér mal s talianskym pravicovým politikom výborný vzťah a podľa vlastných slov sa od neho veľa naučil. Nie je známe, koľko sa Orbán naučil z Berlusconiho politiky; počas prvého volebného obdobia maďarského premiéra bol Berlusconi určite vzorom. Podľa hvg.hu je však isté, že maďarský premiér ako politik používa rovnaký recept, aký používal taliansky expremiér. Ten tvrdil, že treba získať väčšinovú kontrolu nad médiami a často sa sťažovať na to, že musí pracovať v silnom protivetre. "Ľudí potom už tvoje prešľapy ani nebudú zaujímať," citoval server Berlusconiho.

 

img

Silvio Berlusconi a Viktor Orbán

 

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová a bývalý predseda tejto inštitúcie Antonio Tajani i eurokomisár Paolo Gentiloni taktiež vyjadrili sústrasť v súvislosti s úmrtím bývalého talianskeho premiéra. Metsolová označila Berlusconiho za bojovníka a dlhoročného predstaviteľa talianskej i európskej politiky. "Otec, podnikateľ, poslanec Európskeho parlamentu, premiér a senátor. Zanechal svoju stopu a neupadne do zabudnutia," napísala. "So Silviom Berlusconim odchádza líder, ktorý v Taliansku v posledných desaťročiach zanechal hlbokú stopu," uviedol na Twitteri eurokomisár pre hospodárstvo a bývalý taliansky premiér Paolo Gentiloni. "Dnes pre všetkých nastala chvíľa sústrasti, blízkosti k jeho rodine a k talianskej spoločnosti," dodal. Úradujúci taliansky minister zahraničných vecí Tajani na Twitteri písal o nesmiernom zármutku a vyslovil poďakovanie Silviovi Berlusconimu. Tajani sa po tom, ako sa dozvedel o Berlusconiho smrti, rozhodol skrátiť svoju cestu do USA, píše agentúra ANSA. 

 

img

Silvio Berlusconi a bývalý predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies