Mjanmarská junta popravila štyri osoby

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 06:05 • 2 min
Mjanmarská junta popravila štyri osoby

RANGÚN – Mjanmarská junta v pondelok popravila štyroch prodemokratických aktivistov obvinených z napomáhania terorizmu. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters, ktoré sa odvolávajú na štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Štvoricu disidentov odsúdili v januári tohto roka v procese za zatvorenými dverami, píše Reuters. Boli medzi nimi bývalý poslanec parlamentu Pchjo Zejar Tho, či demokratický aktivista Ťjo Min Juo. Obaja boli uznaní za vinných z napomáhania pri uskutočňovaní teroristických činov.

 


Išlo o prvé popravy v Mjanmarsku za obdobie niekoľkých desaťročí, pripomínajú agentúry. Experti Organizácie Spojených národov (OSN) ešte v júni označili rozsudky smrti, vydané nezákonným súdom nelegitímnej junty, za ohavný pokus vyvolať strach medzi obyvateľmi Mjanmarska, pripomína DPA. Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila líderku krajiny Aun Schan Su Ťij. Po tomto prevrate v krajine vypukli protesty, ktoré však armáda tvrdo potlačila. Mjanmarské bezpečnostné sily podľa miestnej mimovládnej organizácie Asociácia na pomoc politickým väzňom (AAPP) usmrtili už vyše 2 100 ľudí a viac ako 12 000 osôb zadržali.

 


Voči Su Ťij neskôr vzniesli viacero obvinení za údajné trestné činy. Túto političku už usvedčili z korupcie, štvania verejnosti proti armáde, porušenia epidemiologických obmedzení a telekomunikačného zákona. Súdy jej zatiaľ vymerali 11 rokov väzenia.  V júni ju premiestnili z domáceho väzenia do väznice, kde ju umiestnili na samotku.

 

Možno vás zaujme: Irán uistil, že neplánuje vyrábať jadrové zbrane



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies