Šipoš verí v schválenie súdnej mapy, Blanár namieta!

NETKY.SK • 19 Február 2022, 14:48 • 2 min
Šipoš verí v schválenie súdnej mapy, Blanár namieta!

BRATISLAVA - Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš verí, že reforma súdnej mapy v druhom čítaní prejde v Národnej rade (NR) SR aj so zapracovanými míľnikmi. Juraj Blanár však podotkol, že koalícia sa nevie dohodnúť.

slovakia

left justify in out

Koalícia sa podľa Blanára nevie dohodnúť na závažných reformách a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pri súdnej mape nepresvedčila koaličných partnerov ani odbornú verejnosť. Mala pritom podľa neho dostatok času a je zvedavý, ako sa s tým koalícia, aj vzhľadom na termíny súvisiace s plánom obnovy, vysporiada. Uviedli to v relácii RTVS Sobotné dialógy.

 

img

 

„Už pri hlasovaní na vláde bola reforma intenzívne komunikovaná a my sme už vtedy dvíhali varovný prst," uviedol Šipoš s tým, že ministerka mala dobre počúvať výhrady partnerov a pozorne diskutovať o kompromisoch.

 

img

 

Dodal, že v tom možno zlyhala. Postup partnerov ho neprekvapil, dopredu vnímal výhrady. Nepovažuje to za pomstu voči Kolíkovej. „Podstatné je pre mňa, ako to bude v druhom čítaní," uviedol. Tam bude podľa neho priestor pre zmeny, nevylúčil zapracovanie míľnikov pozmeňujúcim návrhom. Ak by ale reforma neprešla, vidí priestor aj na vyvodenie zodpovednosti ministerky. OĽaNO Kolíkovej podľa jeho slov dáva šancu.

 

Blanár hovorí o nedôstojnej situácii v koalícii, pretože pri každej závažnej reforme sa partneri hádajú a presúvajú termíny. Podotkol, že Kolíková už dávno nemala byť vo funkcii a Šipoš ako predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu ju mal vyzvať na vyvodenie zodpovednosti. V súvislosti so súdnou mapou podotkol, že neprešli tri zo štyroch návrhov z balíka. Pripomenul polročnú lehotu, keď o nich nemožno v parlamente rokovať a na termíny z plánu obnovy. „Som zvedavý, ako to chcú urobiť," dodal s tým, že ministerka mala na prípravu dostatok času. Výsledku sa však nečuduje.

 

img

 

Obaja si navzájom vyčítali situáciu v polícii a justícii počas ich vlád, ako aj nedostatočné čerpanie eurofondov. Šipoš tvrdí, že najväčšie problémy s ich čerpaním boli za vlády Smeru-SD. Blanár to odmieta a poukázal na súčasnú situáciu.

 

Ak by koalícia na najbližšie tri roky nezastropovala ceny elektrickej energie pre domácnosti na 61,21 eura za megawatthodinu (MWh), postupne by podľa Šipoša vzrástli na trojnásobok. Opatrenie má byť financované zo zisku elektrární. „Budú sa musieť uskromniť, aby ľudia na Slovensku mali ceny do roku 2024 zastabilizované," zdôraznil. Podpredseda parlamentu a Smeru-SD kritizoval, že toto opatrenie prišlo neskoro, zároveň hovorí o ohrození energetickej bezpečnosti Slovenska.

 

Prečítajte si: Šeliga a Kolíková chcú rokovať, aby sa slovenská justícia posunula vpred

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona