12 jasných znakov, že máte dočinenia s toxickým človekom

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 10:12 • 2 min
12 jasných znakov, že máte dočinenia s toxickým človekom

Niekedy je na prvý pohľad ťažké rozpoznať v našej blízkosti človeka, ktorý pre nás môže byť nebezpečný, má sklony manipulovať nami, zneužívať nás, oberať nás o všetku radosť, pokoj, mariť naše životné ciele a sny.

slovakia

left justify in out

A niekedy je to ťažké aj na pohľad druhý, tretí, štvrtý... A tak často uviazneme v toxických vzťahoch, ktoré môžu zničiť náš život po všetkých stránkach, nahlodať našu identitu a sebaúctu.

Rôzne narcistické, egoistické a psychopatické osobnosti môžu mať aj veľa príjemných a atraktívnych stránok, vďaka ktorým zažívame aj určité zaujímavé životné situácie a silné emócie. No skôr či neskôr prevládnu tie negatívne, ktoré urobia z nášho života peklo.

Naučte sa užitočnej vzťahovej inteligencii a rozpoznajte niekoľko zásadných znakov manipulatívnych osobností, ktoré by vás mali varovať, aby ste mohli zo vzťahu vycúvať skôr, než nebude neskoro...

Toto sú varovné znaky človeka, s ktorým by ste sa rozhodne nemali púšťať do hlbšieho vzťahu:

  • Vždy má pravdu! Človek, ktorý nevie uznať svoju chybu, ospravedlniť sa a všetko hodí na vás je typ partnera, ktorý vás zničí, oberie o všetku energiu, ale aj dôstojnosť a sebadôveru
  • Majster vzbudzovania pocitov viny, výčitiek a emočného vydierania. Robí to premyslene a cielene. Chce z vás urobiť za každú cenu zlého, vinného, aby ste sa nemohli brániť, požadovať niečo, nárokovať si svoj priestor, názor.

  • Obeť. Vždy mu niekto niečo dlží. Druhí ľudia sú zodpovední za jeho stav, pocity, smútok, neúspechy, cíti sa stále nedocenení, nedostatočne podporovaný, ukrivdený. Utekajte, kým je čas a nezlomia vám jeho bremená väzy!
  • Premenlivý chameleón. Každý máme občas horšie či lepšie dni, no u manipulatívnych osobností je to výrazná črta – dokážu zmeniť náladu v sekunde, z ohnivého kriku a hnevu prechádzajú do sladkých rečičiek, až dokážu svoju obeť celkom zmiasť a vyčerpať.
  • Klamstvá, klamstvá, klamstvá. Pre narcistické osoby pravda neznamená nič. Hovoria to, čo potrebujú, aby mohli ostatnými ľuďmi hýbať ako na šachovnici. Vytvárajú zo svojich lží paralelné reality, do ktorých chcú vťahovať aj ďalších.
  • Extrémna žiarlivosť. Manipulátori nemajú záujem na tom, aby ste mali svoj vlastný život, záujmy, priateľov, čas aj na niečo iné ako na neho. Nepotrebuje, aby ste mali svoj autonómny kúsok, sveta, on chce, aby celým vaším svetom bol on. A tak vás zo všetkých síl bude odrádzať od priateľstiev, hobby, akýchkoľvek činností bez neho.

 

  • S tým sa spája často zámer izolovať vás aj finančne, stať sa aj po tejto stránke závislými na ňom. Jeho cieľom je vaša bezmocnosť, nízka sebadôvera, čo najmenej možností pre váš vlastný život.
  • Aj keď sa vie postarať vo vzťahu o pár vzrušujúcich a pekných chvíľ, celkovo to s vami ide po všetkých stránkach dolu vodou. Ste stále viac vyčerpaní, podráždení, vystresovaní, cítite akoby z vás niečo, alebo niekto vysával život... Tak to cítite správne, berte nohy na plecia!
  • Kazič nálady. V tomto je dokonalým majstrom. Neznesie, keď sa ľudia okolo neho dobre bavia, sú spokojní a šťastní a on nie je stredobodom pozornosti. Tak vytiahne nejakú svoju bolesť, problém, ukrivdenosť, začne ňou víriť vzduch a skazí aj tú najlepšiu párty.
  •  Dýka do chrbta. Aj toto je ďalšia jeho majstrovská taktika. Keď to čakáte najmenej, vytiahne argument, ktorým vás komunikačne zabije, odzbrojí, položí na lopatky. Do akejkoľvek diskusie vtiahne roky starý problém, obviní vás z čohosi už dávno zabudnutého, pripomenie všetky minulé hriechy, slabosti, zakopnutia. Všetko otočí dokonale proti vám , urobí z vás zločinca, neschopáka, lúzra.

  • Kontrolór. On má svoj svet tajností, intríg a podvodov, do ktorých vás nikdy nezasvätí, no od vás požaduje, aby ste sa mu zo všetkého zodpovedali. Kam idete, prečo, s kým, kedy sa vrátite... Ak meškáte 5 minút, očakávajte v pravidelnom intervale telefonáty a žiadosti, aby ste sa už vrátili, veď on vás potrebuje...
  • Nikdy mu v skutočnosti nešlo ani nepôjde o vaše záujmy, vaše potreby, váš život. Vy ste v jeho živote doplnkom, nástrojom, aby on prežil, mal sa čo najlepšie, mal nasýtené všetky svoje (často zvrátené) potreby, aby bolo oňho postarané, mohol z vás čerpať stále nové sily. Zastavte to, kým nie je neskoro! Máte na viac, ako vzťah, plný manipulácie, vydieraní, starostí, v ktorom nemôžete žiť svoju naplnenú identitu, podľa svojich hodnôt a zámerov.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies