Giro d'Italia: Peter Sagan zavrel ústa neprajníkom a triumfoval v 10. etape

NETKY.SK • 13 Október 2020, 18:52 • 2 min
Giro d'Italia: Peter Sagan zavrel ústa neprajníkom a triumfoval v 10. etape

BRATISLAVA – Slovenský cyklistický fenomén Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe triumfoval v utorkovej 10. etape na pretekoch Giro d'Italia.

slovakia

left justify in out

Peter Sagan zvládol najlepšie trať dlhú 177 km z Lanciana do Tortoreta a po utorku už má na svojom konte víťazstvo na všetkých troch Grand Tour - Tour de France, Vuelta a Espaňa aj Giro d'Italia.

 

 "Vyhral som svojím štýlom. Predvádzal som šou! Celý deň sme boli v úniku. Mal som dobré nohy do kopca, bol som pozorný v zjazde a v závere som šiel na plný plyn," skonštatoval Peter Sagan po príchode do cieľa. 

 

img

 

Väčšinu času strávil Sagan v úniku

Peter Sagan nastúpil do úniku spoločne s  Philippom Gannom z tímu INEOS už na 40 km v utorkovej etape, pripojilo sa k nim ďalsich 9 jazdcov.

 

 

Súvisiaci článok: Giro d'Italia: Po voľnom dni odstúpili pre koronavírus dva tímy a Saganov konkurent

 

Tím Groupama –FDJ sa rozhodol tento únik stíhať, ale túto snahu museli po niekoľkých kilometroch vzdať. Náš Peter Sagan mal teda voľnú cestu k všetkým bodom na šprintérskej prémii, ktorá ho čakala na 110 km etapy.

 

 

Následne na jazdcov čakalo niekoľko klasifikovaných stúpaní, pri ktorých začali postupne „odpadávať“ niekoľkí jazdci z úniku. Náskok medzi touto skupinou a pelotónom sa tak začal rapídne znižovať.

 

Do cieľa prišiel ako víťaz

Pod posledným stúpaním bol Sagan na čele s 30 sekundovým náskokom spolu s Benom Swiftom z tímu INEOS, ktorého v najťažšej časti kopca Sagan utrhol a nechal za sebou.

 

Prečítajte si viac: Giro d'Italia: 7. etapu si ukoristil Demare, so Saganom zvádzal súboj až do cieľovej čiary

 

Na vrchol si tak prišiel po body do vrchárskej súťaži a čakalo ho už iba 10 km v zjazde za silného dažďa až do cieľa s 20 sekundovým náskokom nad skupinou hlavných favoritov na celkové víťazstvo. Tento náskok si Peter s prehľadom udržal a do cieľa prišiel ako víťaz 10. etapy.

 

img

 

Slovenský cyklista opäť ukázal svoju vytrvalosť, silu a schopnosť poraziť aj najlepších vrchárov v tomto type etáp. Celkovo je to pre neho premiérový triumf v kalendárnom roku 2020.

"Som veľmi šťastný. Konečne sa mi to podarilo. Pokúšal som sa o to od začiatku sezóny. Veľakrát som sa dostal na pódium alebo do najlepšej päťky, ale konečne som ukončil čakanie na víťazstvo od minuloročnej Tour. Dnes som neplánoval sólový únik, no teraz, keď som sa zmieril s druhými, tretími či štvrtými priečkami prišlo konečne víťazstvo. Veľmi ma to teší. Mám radosť aj z toho, že som urobil aj šou a aj získal triumf," cituje Sagana web cyclingnews.com.

 

img
 

Radosť z víťazstva svojho krajana neskrýval ani športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Ján Valach. Bývalý cyklista už dlhšie avizoval etapový triumf Petra Sagana, teraz to konečne vyšlo a vo veľkom štýle hodnom značky trojnásobného majstra sveta

 

"Dnes sme mali pred sebou dve úlohy - pokúsiť sa o etapové víťazstvo s Petrom Saganom a zároveň chrániť našich dvoch pretekárov pre celkovú klasifikáciu, aby nič nestratili. Vedeli sme, že to bude náročné, lebo veľa spolupráce od iných tímov sa nedočkáme. Posledných 60 km to bolo iba hore a dolu a miestami aj stúpania až s 20-percentným sklonom. Na to bolo treba mať dobré nohy. Peter však bol dnes veľmi silný. V istej fáze sa rozhodol nasledovať Gannu v jeho útoku v stúpaní. Potom musela nastať selekcia v úniku, lebo to bola príliš veľká skupina na to, aby vedela spolupracovať. Na čele pelotónu sa prestriedali tímy Groupama-FDJ, UAE Emirates a nakoniec aj NTT, ale už ich nechytili. Peter sa v závere rozhodol pre sólo a som naozaj veľmi rád, že mu to vyšlo," zhodnotil Ján Valach.

 

Znížil stratu na Démara
Peter Sagan sa v bodovacej súťaži priblížil k lídrovi súťaže o cyklámenový dres Francúzovi Arnaudovi Démarovi (Groupama - FDJ) na rozdiel 20 bodov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Giro d'Italia: Víťazom 6. etapy Démare, Sagan prišiel o cyklámenový dres


Druhý za Saganom prišiel do cieľa s odstupom 19 sekúnd Američan Brandon McNulty z tímu UAE-Team Emirates, tretí finišoval portugalský jazdec Joao Almeida Deceuninck - Quick Step (+23 s) ako líder celkovej klasifikácie.

 

 

Almeida má v celkovom hodnotení náskok 34 sekúnd pred Holanďanom Wilcom Keldermanom, tretí je priebežne Španiel Pello Bilbao (Bahrain - McLaren) s odstupom 43 sekúnd na lídra.

Už pred štartom utorkovej etapy bol na Gire poriadny chaos, keďže z pelotónu odstúpili tímy Mitchelton-Scott a Jumbo-Visma. Spomedzi jazdcov totiž diagnostikovali koronavírus lídrovi Jumbo-Visma Holanďanovi Stevenovi Kruijswijkovi aj Austrálčanovi Michaelovi Matthewsovi zo Sunwebu.

 

Prečítajte si viac: Giro d'Italia: Saganovi únik v 5. etape nevyšiel, udržal si však dres lídra bodovacej súťaže

 

Už skôr sa z rovnakého dôvodu rozlúčil so slávnymi pretekmi aj jeden z favoritov v drese Mitcheltonu-Scott Simon Yates. Nákazu koronavírusom preukázali aj testy v prípade zamestnancov viacerých tímov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies