Významné myšlienky Zuzany Čaputovej na summite NATO 2021

NETKY.SK • 14 Jún 2021, 15:33 • 2 min
Významné myšlienky Zuzany Čaputovej na summite NATO 2021

BRATISLAVA/BRUSEL - Podľa prezidentky je veľmi dôležité vyslať signál o spolupráci, o transatlantickej jednote a samozrejme aj o kolektívnej obrane. A taktiež, keď je demokracia pod útokom, či už doma, alebo v zahraničí, je potrebné postaviť sa proti tomu.

slovakia

left justify in out

Po príchode na summit NATO 2021 to povedala Zuzana Čaputová, podľa ktorej je to dôležité pre obranu a ochranu občanov NATO. „Naša odolnosť sa začína doma, a to so silnými inštitúciami a rešpektom k právnemu štátu a našimi hodnotami,“ dodala prezidentka.

 

img

 

Súvisiaci článok: Zuzana Čaputová sa v Bruseli stretla s podpredsedníčkou Európskej komisie Věrou Jourovou

 

Hlavnou témou summitu bude príprava aliancie na meniace sa bezpečnostné prostredie. Lídri by sa v tejto súvislosti mali dohodnúť na príprave novej Strategickej koncepcie NATO a na spoločnom rokovaní by mali prijať nové záväzky v oblasti odolnosti, kybernetickej obrany, klimatických zmien a inovácií s cieľom udržať technologický náskok aliancie.

 

Keď je demokracia pod útokom

Keď dôjde k útoku na demokraciu, či už doma, alebo v zahraničí, podľa prezidentky je potrebné postaviť sa proti tomu. Uviedla to v prejave na sprievodnom podujatí NATO summitu, ktorý organizuje German Marshall Fund. Svojím vystúpením otvorila slovenská hlava štátu panel Deterrence and Defense in 2030.

Pripomenula, že začína dôležitý summit NATO, ktorý ukáže smer, ako adaptovať Alianciu na rok 2030 a nasledujúce roky. Čaputová očakáva, že najdôležitejšou správou zo summitu bude jednota Aliancie a posilnenie kolektívnej obrany. Podľa nej sa sila NATO začína od demokratických inštitúcií a robustného právneho štátu. „Nie je to náhoda, že najväčšie nebezpečenstvo prichádza od tých, ktorí nezdieľajú naše hodnoty,“ pokračovala.

 

Zdôraznila aj dôležitosť zabezpečenia kritickej infraštruktúry pred možnými útokmi, ale aj na nárast vojenskej prítomnosti v blízkosti hraníc NATO. Upozornila na klimatické zmeny a ich možný dopad na bezpečnosť občanov NATO. „Preto, keď plánujeme na rok 2030 a ďalej, musíme používať témy budúcnosti, nie súčasnosti. Musíme na to reflektovať aj v tomto novom strategickom koncepte,“ dodala.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies