Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje kontroly v onkologických a špecializovaných ústavoch

NETKY.SK • 17 December 2015, 16:15 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje kontroly v onkologických a špecializovaných ústavoch

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje kontroly v onkologických i špecializovaných ústavoch pariacich pod rezort. Mali by sa začať ešte do konca roka.

slovakia

left justify in out

Zameria sa v nich na to, ako zamestnanci narábajú s liekmi a liečivami. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva Peter Bubla.

 

Rezort iniciuje kontroly po medializovanej krádeži liekov v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave. Polícia v ňom urobila raziu na podnet riaditeľa NOÚ Jozefa Dolinského. V prípade obvinila celkovo deväť ľudí. Šiesti boli zamestnanci ústavu - jeden farmaceut, štyria farmaceurtickí laboranti a jeden sanitár. Medzi ďalšími obvinenými sú podľa denníka Nový Čas aj pracovníci farmafiriem. "Zdravotná starostlivosť o pacientov nebola nijakým spôsobom dotknutá a ohrozená," zdôraznil opäť Bubla. K riedeniu liekov podľa rezortu i NOÚ nedochádzalo.

 

O tom, že pacienti s vysokou pravdepodobnosťou nedostávali lieky v potrebnej koncentrácii, dnes hovoril expert SDKÚ-DS na zdravotníctvo Valerián Potičný, odvolal sa na informácie od občanov. Od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) preto opozičná strana žiada vyšetrenie všetkých dotknutých pacientov.

 

"Pokiaľ ide o kontrolu, SDKÚ-DS je azda posledný subjekt, ktorý by nás musel na takýto kroku vyzývať," reagoval Bubla. Zbieranie politických bodov "takýmto spôsobom" považuje rezort za hranicou čohokoľvek.

 

Minister zdravotníctva v stredu (16.12.) nechcel špekulovať, či prípad súvisí s vývozom liekov zo Slovenska do zahraničia, kde je ich cena vyššia. "Ja by som si počkal na závery vyšetrovania a na základe toho by sme aj do budúcna urobili určité opatrenia, ktoré by aj tieto veci sprísnili," skonštatoval.

 

Obvinených šiestich zamestnancov už prepustili z NOÚ, informoval Dolinský. Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, ho upozornili koncom októbra zamestnanci. Riaditeľ sa obrátil na políciu, ktorá začala trestné stíhanie pre krádež.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies