Macedónsko už nie je Macedónskom, takto znie nový oficiálny názov krajiny

NETKY.SK • 13 Február 2019, 06:45 • 2 min
Macedónsko už nie je Macedónskom, takto znie nový oficiálny názov krajiny

SKOPJE - Macedónsko sa v utorok už aj oficiálne premenovalo na Republiku Severné Macedónsko.

slovakia

left justify in out

Ide o výsledok prelomovej dohody s Gréckom, ktorá ukončila desaťročia napätých vzťahov medzi týmito dvoma krajinami a otvorila Macedónsku dvere do Severoatlantickej aliancie (NATO).

 

img

 

Oficiálnu zmenu názvu krajiny oznámila v utorok večer macedónska vláda vo vyhlásení rozoslanom domácim aj svetovým médiám. Viacerí vládni predstavitelia následne toto rozhodnutie komunikovali aj po svojich linkách. "Nech je dnešný deň začiatkom dlhého priateľstva medzi Gréckom a Severným Macedónskom. Nemôžeme zmeniť našu minulosť, ale môžeme, a aj budeme, formovať našu budúcnosť na báze priateľstva, partnerstva a spolupráce," napísal na Twitter šéf severomacedónskej diplomacie Nikola Dimitrov.

 

img

Nikola Dimitrov


Námestník ministerstva zahraničných vecí Andrej Zernovski v rozhovore pre TV Telma vyhlásil, že v priebehu troch dní zmiznú staré nápisy na hraničných priechodoch a letiskách a budú nahradené novými, s novým názvom štátu. Do štyroch mesiacov začne ministerstvo vnútra vydávať vodičom nové štátne poznávacie značky s novou skratkou NMK a do konca roka začne vydávať aj nové pasy obsahujúce nový názov krajiny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies