Pakistanská provincia zakázala premietanie filmu Barbie

NETKY.SK • 24 Júl 2023, 13:00 • 2 min
Pakistanská provincia zakázala premietanie filmu Barbie

ISLAMABAD - Úrady v pakistanskej provincii Pandžáb pre urážlivý obsah zakázali v kinách premietanie filmu Barbie od štúdií Warner Bros.

slovakia

left justify in out

Pakistanské médiá ako dôvod uviedli LGBTQ témy vo filme. V ostatných provinciách krajiny je film povolený. V najpočetnejšej provincii Pandžáb s viac než 127 miliónmi obyvateľov by však mohla byť povolená len jeho cenzúrovaná verzia.

 

Tajomník Pandžábskej filmovej cenzorskej rady, Farrukh Mahmood, povedal, že film pred jeho uvedením v krajine skontrolujú. Nehovoril však o žiadnych konkrétnych scénach. Tento krok prišiel po tom, čo uvedenie jedného z najdiskutovanejších filmov roka odložili aj v krajinách Blízkeho východu vrátane Spojených arabských emirátov (SAE) a Egypta. Vietnam taktiež začiatkom tohto mesiaca zakázal film pre scénu s mapou spornej časti Juhočínskeho mora. Premiéra filmu bola pôvodne plánovaná vo Vietname na 21. júla.

 


Komédia Barbie americkej režisérky a scenáristky Grety Gerwigovej prináša príbeh kultovej bábiky Barbie. Ide o prvú snímku o tejto bábike, v ktorom vystupujú skutoční herci. Barbie stvárnila Austrálčanka Margot Robbieová a jej partnera Kena si zahral kanadský herec Ryan Gossling.

 

Dočasný zákaz filmu v provincii Pandžáb vyvolal na sociálnych sieťach vlnu kritiky. "Počuli ste, že Barbie je v Pakistane zakázaná? Včera som ten film pozeral a nie je tam doslova nič, čo by sa dalo zakázať. Žiadne nadávky, žiadna nahota, žiadna sprostosť. Dokonca ani žiadne znaky LGTBQ+ komunity. Tematicky je film o tom, že ženy môžu robiť čokoľvek, čo chcú, čo je podľa mňa veľká hrozba pre štruktúru našej spoločnosti," napísal jeden z užívateľov na Twitteri. 



Pakistanské úrady cenzurovali alebo zakázali mnohé filmy aj v minulosti. LGBTQ kultúra je v Pakistane i väčšine moslimského sveta považovaná za tabu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/theguardian.com/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies