NEŽ ZAZNIE GONG!...a odštartuje ples alebo bál.

NETKY.SK • 14 Január 2023, 14:03 • 2 min
NEŽ ZAZNIE GONG!...a odštartuje ples alebo bál.

BRATISLAVA - Chcete byť krásna a jedinečná? Zaujíma vás, ako a najmä čo si obliecť a neporušiť pri tom spoločenské konvencie? Ako zachovať dekórum? Nechcete porušiť spoločenskú etiketu? Potom je tento článok určený práve vám!

slovakia

left justify in out

Prinášame Vám článok - Užitočné rady o plesovej etikete a ako sa vyhnúť spoločenským prešľapom!, kde sa dočítate, ktoré šaty sa hodia na ktorú príležitosť, čím nič nepokazíte a naopak, čomu sa v rámci plesovej sezóny radšej vyhnúť.

 

Richard Rozbora BA(Hons), známy módny návrhár ROZBORA COUTURE, profesionál s bohatými domácimi a medzinárodnými skúsenosťami, člen Kráľovskej spoločnosti umení Londýne, sa s Vami v nasledujúcom článku, pripravenom exkluzívne pre návštevníkov stránky Netky.sk, podelí o svoje skúsenosti so spoločenskou etiketou a poradí, ako na každom plese zažiariť.

 

Podľa slov PR managerky, pani Lucie Rozborovej si ples  vyžaduje jedinečné spoločenské elegantné oblečenie. ,,Pri výbere plesovej róby vždy záleží okrem typu postavy aj na veku, osobnosti, komforte a vkuse každej dámy. Aby ste v celkovom dojme pôsobili slávnostne a výnimočne, pri plesovej róbe dajte dôraz na strih, farbu a materiál. Dôležité je rešpektovať plesovú etiketu, rovnako aj typ plesov, na ktorých sa zúčastňujete. Určité zásady etikety by mali byť dodržané. Pokiaľ pôjdete na honosný ples, kde je predpísaný pre pánov dress code - White tie - frak, ponúkam niekoľko drobných rád z etikety spoločenského odievania. Ak je pre pána predpísaný frak, dáma si oblieka veľkú večernú toaletu. Ku fraku patrí biely motýlik a lakované topánky. Pokiaľ je na ples predpísaný smoking, k nemu patrí smokingová šerpa, čierny motýlik a biela košeľa so skrytým zapínaním," hovorí pani Lucia Rozborová. Ako ďalej dodáva,  topánky sú tiež lakované. ,,Dáma si zvolí dlhú, ale menej honosnú toaletu. Dĺžka plesových šiat však musí byť po zem, teda prekrýva špičky topánok. Šaty, ktoré sú vpredu skrátené, asymetrické, sú pre takúto slávnostnú príležitosť absolútne neprijateľné," zamýšľa sa PR managerka prestížnej značky Rozbora Couture. Ako ďalej dodáva:  ,,Taktiež odporúčam, aby boli šaty komfortné, nikde netlačili, či nepadali ramienka. Ani príliš tesné šaty nie sú výhodou.... veď na plesoch sa aj jedáva," dodáva s úsmevom na perách.

 

Farba plesových šiat

 

Podľa slov pána Richarda Rozboru pri výbere farby sa ženy nemusia striktne riadiť odporúčaním autority v oblasti farieb, ktoré každoročne vyhlasuje americké výskumné centrum Pantone. Napríklad pre rok 2018 výber padol na originálny fialový odtieň Ultra Violet, náročnú, jemne dramatickú farbu, spájajúcu sa s mysticizmom, tajomným vesmírom, ale aj s krásou kvetov orgovánu či nežných fialiek. Aj keď ide o náročný odtieň, svedčí rovnako dobre tmavovláskam, ako aj blondínkam. Našťastie dnes už neexistuje diktát v móde, skúsená dáma si pre svoje plesové šaty určite vyberie takú farbu, na akú má náladu, lahodí jej k tvári, vlasom, očiam a celej postave. Ani príliš krikľavé, či cukríkové farby nie sú vhodné na pompéznu róbu. Sladká ružová, bledomodrá, či biela sa hodia skôr debutantkám ako zrelým ženám. Pri výbere plesovej róby je potrebné vyhýbať sa veľkým geometrickým vzorom. Odporúčam luxusné odtiene jemných farieb, príjemné tóny striebornej, zlatistej či nevtieravé pastelové farby zvolené s citom. Keďže som verný filozofii Slow Fashion a svojmu presvedčeniu, že menej je niekedy viac!, domnievam sa, že ani plesové šaty, keď sa do nich investujú nemalé prostriedky, by nemali byť len na jedno použitie. Z látok je stále vhodná ručne vyšívaná čipka, metalická čipka s lurexom, hodvábny satén, hodváb, šifón, ako aj plisovaný mušelín. Každý december Pantone vyhlasuje, ktorá farba bude kraľovať ďalšiemu roku. Rok 2023 sa ponesie v znamení Viva Magenta. Je to netradičný odtieň, ktorý má vystihovať netradičnú dobu, v ktorej žijeme. Podľa spoločnosti Pantone v sebe Viva Magenta spája teplé, ale aj chladné tóny. Zvolená farba má vyjadrovať nebojácnosť, odvahu a vzbudiť pocity radosti a optimizmu. Viva Magenta má zároveň vyjadriť aj silu a odvahu experimentovať a vyjadriť sa bez zábran. Farba, ktorú Pantone vyberá, má vystihovať najaktuálnejšie trendy nielen v módnom priemysle, ale aj v kráse.Posolstvom na rok 2023 je sila, optimizmus a odvaha.

 

Vzhľadom na to, že žijeme v neistej dobe, je dôležité, aby zvolená farba plnila istý účel, napríklad pôsobila upokojujúco alebo optimisticky. „V súčasnosti má zvolená farba vyjadrovať myšlienku, že po pandémii sa môže svet pomaly opäť začať stavať na nohy,“ hovorí Laurie Pressman, viceprezidentka Pantone Color Institute.

 

A ako je to s čiernou?

 

Podľa slov PR managerky prestížnej značky Rozbora Couture sa čierne šaty  hodia skôr na gala večer, banket a iné spoločenské udalosti, kde je predpísaná dlhá večerná róba. Aj keď sa dámy v šatách v čiernej objavujú aj na plesoch, nie je to vyslovene plesová farba, rovnako ako biela - tá skôr pristane debutantkám...Plesy sú od slova plesať a tradične by mali byť aj o radosti a potešenia z príjemných farieb. Zaujímavosťou je, že na niektorých významných európskych kráľovských dvoroch, je počas slávnostných príležitostí a na plesoch čierna úplne zakázaná. Ale my nie sme kráľovstvo ...:). Čierna je elegantná, pre mňa "nadfarba". Nosia ju silné osobnosti a údajne aj ľudia, ktorí majú pestrý, bohatý, rôznorodý život. Pokiaľ nebudete v čiernej pôsobiť veľmi smutno, prípadne potrebujete skryť povianočné kilečko, tak prečo nie. Potom čiernu ozvláštnite krásnym šperkom a vhodnými doplnkami.

 

Vkusný a originálny vzhľad

 

,,Dáma by si mala uvedomiť, že ide na výnimočnú udalosť a mala by sa predviesť vo svojej plnej kráse. Pokiaľ by išla na karneval, alebo maškarný ples, potom tomu prispôsobí aj celý karnevalový kostým, vizáž, vzhľad a vystupovanie. Ale plesy sú vrcholom spoločenskej sezóny a samotné podujatie vyzýva k dodržiavaniu plesovej etikety a primeranému spoločenskému správaniu sa. Dámy, ale aj páni by mali dodržiavať plesové oblečenie, mali by spolu ladiť štýlovo, mierou slávnostnej udalosti a vhodne zvolenej úpravy vlasov, tváre či manikúry. Plesové šaty, ako som už spomínala, by mali byť slávnostné, aj čo sa týka zvoleného strihu, materiálu a celkového prevedenia. Nemali by pôsobiť nudne,usadlo, samozrejme neprimerane k veku a už vôbec nie ako na karneval. Šaty majú zvýrazniť pôvab a krásu, vyzdvihnúť a vyjadriť osobnosť každej ženy," zamýšľa sa Rozborová. ,,Na reprezentačný ples k dlhým, honosnejším večerným šatám, je vhodné si zvoliť decentné šperky, vhodné doplnky tak, aby celkový dojem, vrátane vizáže a vlasov nepôsobil prehnane. Aj tu platí, že menej je viac! K dlhej večernej róbe si dáma môže obliecť kožuch, kožušinovú štólu, dlhý kabát, plášť alebo pelerínu. Nesmie zabudnúť na vhodnú malú večernú kabelku - do ruky. Dlhé spoločenské rukavičky sa nosia k šatám bez rukávov. Pri podávaní ruky ich dole nedávate, ruku podávate v rukavičke. Netreba zabudnúť najmä na pohodlné plesové črievičky, alebo spoločenské topánky s uzavretou špičkou," dodáva odborníčka.

 

...a ešte pár drobných rád:

...vyhnite sa príliš transparentným a lacno pôsobiacim látkam, ktoré nevhodne odhaľujú celé telo, prípadne jeho intímne časti

... šaty musia prekrývať špičku topánok. Také, ktoré sú vpredu skrátené, asymetrické a odhaľujú nohy, sú pre plesovú príležitosť absolútne neprijateľné. ... nezabúdajte, dámy, že do črievičiek s otvorenou špičkou pančuchy nepatria!

...pred slávnostnou udalosťou si nájdite čas na skontrolovanie róby, aby vám nepadali neposlušné ramienka, aby dekolt nebol neúmerne veľký, či vás neobmedzí niečo pri tanci, napr. aj úplne nové topánky vedia znepríjemniť večer

...nájdite si dostatok času na plesové líčenie a účes. Pokiaľ nemáte istotu, odporúčam, zveriť sa do rúk profesionálov. Slávnostné večerné líčenie, slušivý účes a kvapka parfumu, to je dokonalá harmónia s celkovou vizážou

...keď sa prihodí "trapas", nezúfajte, zachovajte pokoj, zachráni ho váš šarmantný a pôvabný úsmev ....veď aj Popoluška stratila črievičku .... :)

...keď vám pri jedle spadne sústo, jemne ho posuňte nohou pod stôl, je to dovolené, personál to zariadi

...keď vám spadne príbor, nikdy sa preň nezohýnajte, ale požiadajte obsluhujúci personál, aby vám priniesol nový

... odporúčam piť striedmo a radšej biele ako červené ! v prípade kalamity z prevráteného pohára, by bola večná škoda krásnych šiat

...aj tanec by mal byť prispôsobený charakteru celého slávnostného večera a celkovej atmosfére

....a hodinky nechajte doma, tie sa k plesovej róbe nenosia...

a už len príjemné plesanie želám!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies