Ministerstvo hospodárstva chce neminutých 23 miliónov eur použiť na likvidáciu jadra

NETKY.SK • 16 Júl 2019, 15:11 • 2 min
Ministerstvo hospodárstva chce neminutých 23 miliónov eur použiť na likvidáciu jadra

BRATISLAVA - Národný jadrový fond, ktorý sa stará o financovanie takzvaného zadného palivového cyklu, si finančne prilepší.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) sa totiž rozhodlo nevyužité prostriedky zo svojej kapitoly v objeme 23 miliónov eur presunúť práve na úhradu historického dlhu, ktorý vznikol v jadrovej energetike.

 

„Rozhodli sme sa pre túto oblasť na základe analýzy možností použitia voľných zdrojov z pohľadu ich efektívneho využitia, nutnosti dodržania zákonných termínov ich čerpania, ako aj aktuálnej potreby rozpočtu,“ zdôvodnil pre agentúru SITA kroky rezortu hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano.

Spomínané finančné prostriedky sa ministerstvu zvýšili z iných projektov. Na investičné stimuly neminulo 12 miliónov eur. Tieto prostriedky už rezort nevie vyčerpať na tento účel pre posuny v harmonogramoch realizácií investičných zámerov, ako aj pre zrušenie už niektorých schválených poskytnutí investičnej pomoci pre investorov.

 

Ďalšie neminuté financie vo výške 11 miliónov eur mali smerovať na rekonštrukciu komplexov budov ministerstva na Mierovej ulici v Bratislave.

 

img

 

„Projekt sa dostal do omeškania predovšetkým pre problematické a časovo náročné vysporiadanie rozdrobených a neprehľadných vlastníckych vzťahov okolitých a zastavaných pozemkov, ako aj pre náročnú dokumentáciu celého projektu,“ uviedlo ministerstvo.

Ministerstvu hospodárstva musí dať k presunu nevyužitých financií súhlas vládny kabinet. Keďže v pripomienkovom konaní nemal ani jeden subjekt zásadnú pripomienku, dá sa očakávať, že vláda nebude brzdiť návrh ministerstva na presun nevyužitých prostriedkov do Národného jadrového fondu.

Prostriedky na likvidáciu jadra spravuje Ministerstvo hospodárstva SR. Rezort ich následne mesačne prevádza na účet Národného jadrového fondu, ktorý vznikol v roku 2006.

 

Účelom fondu je sústreďovať finančné prostriedky vyzbierané od prevádzkovateľov jadrových zariadení, ako aj od samotných spotrebiteľov elektrickej energie.

 

Národný jadrový fond tieto prostriedky poskytuje na riešenie tzv. historického dlhu, ktorý vznikol pri tvorbe zdrojov určených na krytie nákladov záverečnej časti jadrovej energetiky, keďže sa nenazbierali finančné zdroje na záverečnú časť jadrovej energetiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona