Jedno z najväčších klamstiev histórie: O brexite rozhodla lož!

NETKY.SK • 9 Júl 2019, 11:16 • 2 min
Jedno z najväčších klamstiev histórie: O brexite rozhodla lož!

Vo Veľkej Británii už mesiace vládne chaos, ktorý spôsobil brexit. Krajina sa akosi nevie pohnúť z miesta, ohrozuje seba aj Európu. Prečo k tomu vôbec došlo? Lebo Nigel Farage oklamal verejnosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Škandál, aký Európa dávno nezažila. Postaral sa o neho šéf britskej strany UKIP, ktorá zbrojí proti Európskej únii, Nigel Farage. Bol to práve on, kto sa stal tvárou kampane podporujúcej brexit. Tá v roku 2016 vyústila referendom, ktoré skončilo pre mnohých veľkým prekvapením. Briti si skutočne odhlasovali vystúpenie z Európskej Únie.

 

Od tohto momentu sa na tamojšej politickej pôde rozpútalo doslova peklo. Vláda totiž nenašla spoločnú reč. Mnohých členov parlamentu zaskočilo rozhodnutie obyvateľov rovnako ako jednotlivé štáty EÚ. Kým jedni brexit tvrdo presadzujú, druhí by boli radšej aj naďalej členmi únie.

 

img

 

Nakoľko sa poslanci do dnešných dní nedokázali zhodnúť na takzvanej rozvodovej dohode, aktuálne hrozí tvrdý brexit, teda odchod bez dohody, čo by spôsobilo veľké problémy nielen na írskych hraniciach, ale výrazne by to destabilizovalo ekonomiku v celej Európe.

 

V dôsledku týchto problémov už opustila svoj post šéfky Konzervatívnej strany a zároveň britskej premiérky Theresa Mayová. Kto bude jej nasledovníkom sa rozhodne do konca mesiaca. O post sa uchádzajú Boris Johnson a Jeremy Hunt. Johnson má podľa doterajších prieskumov výrazný náskok. Ten zároveň tvrdí, že Britániu bezpodmienečne z EÚ vyvedie do 31. októbra, a to aj za predpokladu, že dôjde k tvrdému brexitu.

 

Jedným slovom – chaos. Nič z uvedeného by sa však nemuselo diať, keby ľudia vo vedúcich pozíciách zámerne nezavádzali ľudí, aby tak dosiahli svoje ambície. Pred niekoľkými dňami totiž svetom otriasla informácia, že Nigel Farage svoju pro-brexitovú kampaň založil na jednom veľkom klamstve. Vyplynulo to z jeho rozhovoru v rannej televíznej relácii Good Morning Britain vysielanej televíziou ITV.

 

img

 

Moderátorka tu politikovi položila otázku, či vie zaručiť, že Británii po odchode z EÚ ostane týždenne 350 miliónov libier, ktoré krajina môže následne investovať do zdravotníctva. Farage na to odpovedal: "Nie. Nemôžem. Nikdy som to nepovedal. Bola to jednoducho chyba kampane." Tu je dôležité podotknúť, že heslom celej kampane podporujúcej brexit bola práve táto veta: "Posielame 350 miliónov libier týždenne EÚ, investujme radšej do nášho zdravotníctva". Tento slogan „svietil“ v celej Británii, na billboardoch, autobusoch, na všetkých verejných miestach. Ako sa teda ukázalo, bola to obyčajná lož. A táto kampaň založená na klamstve ovplyvnila názor miliónov Britov, ktorí sa postavili za odchod z EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies