NASA odvolala štart superťažkej rakety SLS v rámci misie Artemis

NETKY.SK • 29 August 2022, 19:00 • 2 min
NASA odvolala štart superťažkej rakety SLS v rámci misie Artemis

WASHINGTON – Pre problémy s teplotou jedného z motorov odvolal americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pondelkový štart superťažkej nosnej rakety SLS (Space Launch System).

slovakia

left justify in out

V rámci programu Artemis mala vyniesť do vesmíru kozmickú loď Orion bez posádky. Ako možné termíny pre nový začiatok misie boli stanovené 2. alebo 5. september. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

 

 

Pôvodne bol štart rakety z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride naplánovaný na pondelok 29. augusta o 08.33 h miestneho času (14.33 h SELČ). Podľa agentúry AP boli pri prípravách na štart zaznamenané najskôr problémy s únikom paliva, konkrétne veľmi výbušného vodíka, čo spôsobilo omeškanie pri tankovaní rakety. NASA neskôr narazila na ďalší problém, keď sa jej nedarilo dostatočne ochladiť jeden zo štyroch hlavných motorov 98 metrov dlhej rakety.

 

 

Pri Kennedyho vesmírnom stredisku sa pred štartom zhromaždili tisíce ľudí vrátane americkej viceprezidentsky Kamaly Harrisovej. Od americkej misie Apollo spred viac ako 50 rokov sa štartom misie Artemis otvorí nová historická kapitola v prieskume Mesiaca. Ide o program americkej vesmírnej agentúry NASA, ktorá spolupracuje s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a s vesmírnymi agentúrami Kanady a Japonska, ako aj s niekoľkými komerčnými partnermi, najmä spoločnosťami Airbus a Lockheed Martin.

 

Dlhodobým cieľom misií Artemis je vytvoriť udržateľnú ľudskú prítomnosť na Mesiaci, vybudovať vesmírnu stanicu s obytným modulom, obiehajúcu okolo Mesiaca a schopnú hostiť posádky po dobu 42 dní. To sa všeobecne vníma ako zásadný krok pre možný prieskum vzdialenejšieho vesmíru a pilotované misie na Mars.

 

 

Cieľom letu, ktorý mal pôvodne odštartovať v pondelok, bolo otestovať raketu SLS a modul Orion určený pre posádku a nachádzajúci sa na vrchu rakety. Na jeho palube mali v pondelok do vesmíru odletieť figuríny vybavené senzormi. Modul Orion má totiž v rámci tohto prvého skúšobného letu obletieť Mesiac, aby sa zistilo, či bude táto kozmická loď v budúcnosti bezpečná pre ľudskú posádku.

 

Po misii Artemis, čiže skúšobnom lete bez posádky, bude nasledovať misia Artemis II aj s ľudskou posádkou. Štart tejto rakety Orion je naplánovaný na máj 2024. To všetko speje k misii Artemis III, ku ktorej dôjde najskôr v roku 2025 a jej hlavným cieľom je opätovne dostať ľudí na povrch Mesiaca.

 

Možno vás zaujme: Na Zem nekontrolovateľne dopadla čínska raketa! NASA preto kritizuje Peking



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies