Minister obrany R. Kaliňák prijal na rezorte veľvyslancov Nemecka a Spojeného kráľovstva

NETKY.SK • 8 November 2023, 12:30 • 2 min
Minister obrany R. Kaliňák prijal na rezorte veľvyslancov Nemecka a Spojeného kráľovstva

BRATISLAVA - Minister obrany SR Robert Kaliňák absolvoval v priestoroch rezortu bilaterálne stretnutia s veľvyslankyňou Spolkovej republiky Nemecko v Slovenskej republike Barbarou Wolf a s veľvyslancom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Nigelom Bakerom. Hlavnými témami rozhovorov s veľvyslancami oboch krajín bolo prehlbovanie obrannej spolupráce, ako aj aktuálne procesy a aktivity v rámci NATO.

slovakia

left justify in out

Počas stretnutí s oboma veľvyslancami minister Kaliňák ocenil dlhodobo vynikajúcu úroveň bilaterálnych vzťahov a potvrdil záujem naďalej pokračovať v ich rozvoji. „Čelíme novým výzvam a aktuálne aj zložitej bezpečnostnej realite, spoločné cieľavedomé vízie a silné partnerstvá v oblasti obrany a bezpečnosti sú preto pre úspešnú spoluprácu medzi našimi krajinami kľúčové,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany.

 

Spolu s veľvyslancom N. Bakerom minister Kaliňák vyzdvihol doterajšiu britsko-slovenskú spoluprácu v oblasti medzinárodných cvičení ozbrojených síl (napr. Toxic Valley), spoluprácu našich vzdušných síl pri spoločných cvičeniach, či spoluprácu v oblasti vojenského vzdelávania. V rámci rozhovoru s nemeckou veľvyslankyňou zas minister Kaliňák ocenil nemecký príspevok do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobiacej na území SR (MN BG SVK) a taktiež pokračujúci záujem nemeckej strany o bezpečnosť východného krídla NATO vrátane Slovenska - nedávno totiž ochranu slovenského neba posilnili dva nemecké systémy protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu MANTIS, ktoré SR získalo od Nemecka bezodplatne a natrvalo. 

Oboch vedúcich predstaviteľov diplomatických misií minister Kaliňák informoval aj o prebiehajúcom vojenskom cvičení Deployex23, ktoré sa koná v Centre výcviku Lešť na strednom Slovensku. Cvičenie prebieha aj za účasti španielskych ozbrojených síl, ktoré budú spoločne s MN BG SVK precvičovať nasadenie španielskeho kontingentu do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku – Španielsko totiž v lete budúceho roka prevezme v rámci MN BG SVK úlohu vedúcej krajiny od Českej republiky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MO SR, Foto: MO SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies