Podpora investícií sa výrazne zmenila. Vôbec prvýkrát sa bude týkať aj Bratislavského kraja

NETKY.SK • 14 Február 2024, 09:25 • 2 min
Podpora investícií sa výrazne zmenila.  Vôbec prvýkrát sa bude týkať aj Bratislavského kraja

BRATISLAVA - Investičné projekty na Slovensku sa výrazne zmenia. Postará sa o to schválená novela zákona o regionálnej investičnej pomoci. Ide o formu pomoci, ktorú môžu využívať nové aj existujúce podniky na Slovensku pri rôznych investičných projektoch. A to ako takých, ktoré sa týkajú rozšírenia alebo vytvorenia novej výrobnej činnosti, ako aj vytvorenia technologického centra pre vývoj a inovácie, či vytvorenia centra podnikových služieb.

slovakia

left justify in out

„Firmy si môžu žiadať o podporu na tieto projekty od štátu vo forme daňových úľav, priamych dotácií na obstaranie majetku alebo príspevky na mzdy zamestnancov, prípadne na prevod alebo nájom nehnuteľného majetku. Oprávnenými výdavkami pre výpočet výšky investície sú investičné náklady vo forme majetku (budovy, stroje, pozemky) alebo mzdové náklady zamestnancov, prípadne ich kombinácia,“ vraví generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti Novo Consulting Filip Kasnár.

 

Oproti predošlému roku sa investičná pomoc v rámci zmeny výšky intenzity podpory dotkla najmä regiónu západného Slovenska. Tu bola základná intenzita podpory projektov zvýšená z 30 na 40 percent, pre regióny východného Slovenska zostala na úrovni 50 percent. Táto výška sa týka veľkých podnikov. Pre malé a stredne veľké podniky sa intenzita navyšuje o ďalších 10 až 20 percent. „Je dôležité podotknúť, že rozhodujúca výška intenzity podpory ako aj ostatné podmienky sa vzťahujú na miesto realizácie investície, nie na sídlo podniku,“ dopĺňa Filip Kasnár.

 

Priemysel musí investovať minimálne dvakrát viac

Výrazné zmeny sa taktiež prejavili najmä pre investície v oblasti priemyselnej výroby. Oproti predošlému roku boli zavedené prioritné oblasti, ktoré sa týkajú odvetví ako sú napr. potravinárstvo, chémia, strojárstvo výroba automobilov. Kladie sa tu dôraz na moderné technológie - umelá inteligencia, internet vecí, cloudové technológie, alebo aj simulácie a 3D tlač.

 

Ak bude investícia spadať do schémy prioritnej oblasti, minimálna výška investície, ktorú musí podnik vynaložiť, bude nižšia, avšak, stále bude dvojnásobná v porovnaním s podmienkami z roku 2023. Ak by napríklad veľký podnik chcel realizovať investíciu v okrese Prešov, a požadoval by investičnú pomoc formou úľavy na dani, musel by realizovať investíciu minimálne vo výške 1,5 milióna eur, no v minulom roku by postačovalo 750-tisíc eur. Pre pomoc vo forme dotácie na obstaraný majetok sa pre takýto typ investície zvýšila hranica minimálnej výšky investície z 5 miliónov až na 10 miliónov eur.


Obdobná situácia sa týka aj investícií do technologických centier a centier podnikových služieb, kde sa takisto využíva inštitút prioritných oblastí s takisto dvojnásobným navýšením minimálnej výšky investícií oproti predošlému roku. Ako dodáva Filip Kasnár, zámerom zavedenia prioritných oblastí bolo pravdepodobne smerovať štátnu podporu do investícií, ktoré budú zamerané na moderné technológie, nielen z pohľadu výroby, ale aj z pohľadu vývoja a inovácií. „Považujem to za dobrý krok, aby podpora smerovala do takých investičných zámerov, kde je predpoklad vyššej pridanej hodnoty nielen v oblasti výroby, ale aj v oblasti výskumu a vývoja. Z pohľadu navýšenia minimálnej výšky investície chce štát stimulovať investorov k väčším investičným zámerom,“ doplnil Kasnár.

 

Mimoriadna investičná pomoc sa dotkne aj investícií v Bratislavskom kraji

Novinkou v rámci novely je zavedenie mimoriadnej investičnej pomoci. Tá sa týka výhradne investičných zámerov v priemyselnej výrobe v odvetviach strategických pre prechod na klimaticky neutrálne hospodárstvo. Týka sa to najmä odvetví zameraných na výrobu produktov týkajúcich sa obnoviteľných zdrojov energie. Ide o batérie, solárne panely, veterné turbíny, tepelné čerpadlá, ako aj komponentov alebo vstupných surovín potrebných pre výrobu týchto produktov.

 

V tomto prípade štát môže podporiť projekty až do výšky 350 miliónov eur pre investície v okresoch mimo Bratislavského kraja, pričom v závislosti od veľkosti podniku a formy pomoci môže dosiahnuť intenzita pomoci od 35 až do 60 percent z celkovej výšky investície. Pre investície tohto typu v Bratislavskom kraji bude výška obmedzená na 150 miliónov eur s výškou intenzity od 15 do 40 percent.

 

Investičná pomoc je poskytnutá každoročne iba pár firmám

Za minulý rok bola investičná pomoc poskytnutá celkovo 11 firmám, z toho iba jedna mala krajinu pôvodu vlastníka na Slovensku. Celková výška štátnej pomoci bola v hodnote 100 miliónov eur pre podporu investičných zámerov v celkovej výške takmer 350 miliónov eur. Najvyššia pomoc za rok 2023 vo výške 41 milióna eur sa týkala investície firmy Winkelmann v okrese Rimavská Sobota.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Nextina / Novo Consulting, Foto: TA3 / Deloitte (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies