Generálny tajomník OSN Guterres v Nepále žiadal mier vo vojnových konfliktoch vo svete

NETKY.SK • 31 Október 2023, 20:00 • 2 min
Generálny tajomník OSN Guterres v Nepále žiadal mier vo vojnových konfliktoch vo svete

KÁTHMANDU - Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok žiadal mier medzi Izraelom a hnutím Hamas i v ďalších konfliktoch vo svete. Urobil tak počas návštevy pútnického miesta v Nepále, kde sa podľa tradície narodil Budha.

slovakia

left justify in out

"Na Blízkom východe, na Ukrajine, v oblasti Sahelu a na mnohých ďalších miestach vo svete zúria konflikty," povedal Guterres. "Po ľudských právach a medzinárodnom práve sa šliape a dochádza k oslabovaniu celosvetových pravidiel a inštitúcií," uviedol.

Guterres sa zúčastnil na modlitbách v pútnickom mieste Lumbiní na juhu Nepálu, kde sa údajne v šiestom storočí pred Kristom narodil zakladateľ budhizmu Siddhártha Gautama, píše AFP. Generálny tajomník OSN to označil za miesto duchovnosti, pokoja a mieru. Je to podľa jeho slov miesto na úvahy o učení Budhu a význame jeho posolstva mieru, nezávislosti a súcitu v súčasnom svete. "Ľudstvo má na výber. Je na nás, či sa vydáme na cestu k mieru," povedal.

Guterres v pondelok navštívil regióny v Himalájach, ktoré zápasia s rýchlo sa topiacimi ľadovcami. Svet vyzval, aby "zastavil šialenstvo" súvisiace s klimatickými zmenami, pripomína AFP.

Lumbiní v roku 1997 vyhlásili za miesto svetového dedičstva UNESCO a každoročne ho navštívia milióny vyznávačov budhizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP, Foto: Code Blue Campaign
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies