Minister Juraj Blanár: Zvolenie Slovenska do Výkonnej rady UNESCO je potvrdením našej silnej expertízy a reputácie aktívneho a zodpovedného partnera na medzinárodnej scéne

NETKY.SK • 16 November 2023, 10:45 • 2 min
Minister Juraj Blanár: Zvolenie Slovenska do Výkonnej rady UNESCO je potvrdením našej silnej expertízy a reputácie aktívneho a zodpovedného partnera na medzinárodnej scéne

BRATISLAVA - Slovenská republika bola včera (15. novembra 2023) počas 42. zasadnutia Generálnej konferencie UNESCO v Paríži zvolená za člena Výkonnej rady UNESCO. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár víta zvolenie Slovenska do Výkonnej rady Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na obdobie rokov 2023-2027.

slovakia

left justify in out

„Dnešné zvolenie do rozhodovacieho orgánu UNESCO potvrdzuje, že Slovensko má nielen odborné znalosti a skúsenosti v oblastiach pôsobnosti organizácie, ale aj reputáciu zodpovedného a spoľahlivého partnera na diplomatickej scéne. Je symbolické, že Slovensko sa vracia do Výkonnej rady UNESCO presne po 10 rokoch v čase, kedy si pripomíname 30 rokov nášho členstva v tejto organizácii. Teším sa na zintenzívnenie spolupráce s UNESCO s cieľom skvalitnenia vzdelávania, zvýšenia ochrany kultúrneho a prírodného bohatstva, biodiverzity a podpory ľudských práv tak, ako sme si predsavzali v Programovom vyhlásení vlády SR,“ uviedol minister Juraj Blanár.

 

UNESCO podľa ministra Juraja Blanára ponúka širokú škálu programov a aktivít, ktorých implementácia v domácom prostredí je prospešná pre celú spoločnosť. „Okrem tradičných oblastí UNESCO ponúka inšpiráciu aj pri riešení najaktuálnejších výziev týkajúcich sa využívania umelej inteligencie, neurotechnológií či šírenia informácií v digitálnom priestore. Som preto rád, že Slovensko bude počas nasledujúcich 4 rokov sedieť za rokovacím stolom a navrhovať konkrétne riešenia v rôznorodých oblastiach mandátu UNESCO,“ vyhlásil Juraj Blanár.
 


Slovensko bolo zvolené spomedzi 6 kandidujúcich krajín a získalo 117 hlasov. Mandát bude vykonávať od novembra 2023 do novembra 2027. Spolu so Slovenskom boli v rámci regionálnej skupiny zvolené aj Srbsko, Albánsko a Česká republika.
 
Výkonná rada UNESCO je rozhodovacím orgánom UNESCO zloženým z 58 členských krajín UNESCO zvolených na obdobie 4 rokov. Slovensko bolo členom Výkonnej rady už trikrát – v období rokov 1995-1999, 2001-2005 a 2009-2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies